Ισορροπία τρόμου στη Μέση Ανατολή – Ο πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα – Τα σενάρια για την επόμενη κίνηση του Ισραήλ μετά την επίθεση του Ιράν

 

Ισορροπία σε ένα τεντωμένο σχοινί που αν σπάσει οι συνέπειες θα είναι απρόβλεπτες για όλο τον πλανήτη θυμίζει η κατάσταση στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση του Ιράν με drones και πυραύλους κατά του Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου (13.4.2024) και όλοι περιμένουν με κομμένη την ανάσα την απάντηση των Ισραηλινών, η οποία θα καθορίσει τις εξελίξεις στην πιο εύφλεκτη περιοχή της υφηλίου.


Το Ισραήλ δείχνει να έχει αποφασίσει να πατήσει την σκανδάλη και να απαντήσει στο Ιράν, αλλά τίποτα δεν έχει ξεκαθαρίσει 100% ακόμα.

Τα ξημερώματα της Δευτέρας ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντανιέλ Χαγκάρι ανακοίνωσε πως το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ εγκρίνει «σχέδια για επιθετικές και αμυντικές ενέργειες».

Ωστόσο κάποιοι διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι η απάντηση δεν θα είναι ιδιαίτερα σφοδρή και άμεση.

Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ τάχθηκε υπέρ των αντιποίνων κατά του Ιράν για τη μαζική επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους. Απο την άλλη όμως, διχάζεται ως προς το χρονοδιάγραμμα και την κλίμακα μιας τέτοιας απάντησης, δήλωσαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι την Κυριακή.


Το πενταμελές υπουργικό συμβούλιο, στο οποίο ο Νετανιάχου, ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ και ο υπουργός Μπένι Γκαντζ λαμβάνουν αποφάσεις αναμένεται να κληθεί εκ νέου για περαιτέρω συζητήσεις.


Τα σενάρια

Τα σενάρια για την απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν που έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι τρία.

Το ένα μιλάει για μαζικής κλίμακας επίθεση που θα έχει ως στόχο να πλήξει μεγάλες και ζωτικές υποδομές του Ιράν.

Το δεύτερο σενάριο αναφέρει ότι θα υπάρξουν χτυπήματα από το Ισραήλ στα σημεία από τα οποία έγινε η εκτόξευση των drones και των πυραύλων.

Το σενάριο είναι εκείνο του… τόπου στην οργή και της αυτοσυγκράτησης για να μην ανοίξουν οι πύλες της κολάσεως στην περιοχή. Σύμφωνα με αυτό το Ισραήλ θα τηρήσει μια ήπια στάση για να μην κλικαμωθεί επικίνδυνα η ένταση.


Αυτό το σενάριο υποστηρίζει και ο ΟΗΕ, αλλά και η δεθνής κοινότητα.

«Ούτε η περιοχή, ούτε ο κόσμος αντέχουν κι άλλο πόλεμο», είπε στην εισήγηση με την οποία άρχισε η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ο Γενικός Γραμματέας του Αντόνιο Γκουτέρες αναφερόμενος στην άνευ προηγουμένου ιρανική επίθεση εναντίον της ισραηλινής επικράτειας.

«Η Μέση Ανατολή βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου. Οι λαοί της περιοχής είναι αντιμέτωποι με αληθινό κίνδυνο πλήρους καταστροφικού πολέμου. Είναι ώρα να τον εξουδετερώσουμε και να αποκλιμακώσουμε. Είναι ώρα να δείξουμε τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση», επέμεινε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

«Είναι ζωτικής σημασίας να αποφύγουμε κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείζονες στρατιωτικές συγκρούσεις σε πολλαπλά μέτωπα στη Μέση Ανατολή», είπε.

Επανέλαβε την καταδίκη που εξαπέλυσε το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή το Ιράν εναντίον του Ισραήλ, στην οποία είδε «σοβαρή κλιμάκωση» και ταυτόχρονα τον αεροπορικό βομβαρδισμό εναντίον του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό την 1η Απριλίου, υπενθυμίζοντας το «απαραβίαστο» των διπλωματικών εγκαταστάσεων.

Οι ΗΠΑ δείχνουν να θέλουν αυτό το σενάριο. Από την άλλη, όμως, το Ισραήλ έχει δείξει πολλές φορές ως τώρα ότι τηρεί την στάση του… οφθαλμός αντί οφθλαμού και δεν υπολογίζει κάποιες φορές τους Αμερικανούς.

Για την ώρα πάντως, όλοι εύχονται να υπάρξει αυτοσυγκράτηση και από τις δυο πλευρές, διότι αν ανοίξει ο ασκός του Αιόλου στη περιοχή, οι συνέπειες θα είναι τρομακτικές.

 

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *