ΗΠΑ: Στέλνουν και δεύτερο αεροπλανοφόρο στα ανοιχτά του Ισραήλ – Δεν υπήρξε εισβολή στα σύνορα με τον Λίβανο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που έχουν ήδη ανακοινώσει ότι στέλνουν ένα αεροπλανοφόρο, συνοδευόμενο από ναυτική δύναμη, στα ανοιχτά του Ισραήλ, είναι έτοιμες «εφόσον χρειαστεί» να αναπτύξουν και ένα δεύτερο στην περιοχή, για «λόγους αποτροπής», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.


Ο Τζον Κίρμπι, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, διευκρίνισε ότι ήταν προγραμματισμένο εδώ και καιρό, πριν από τις επιθέσεις της Χαμάς, να κατευθυνθεί ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο προς τη Μεσόγειο. Θα μπορούσε, εάν χρειαστεί, το αεροπλανοφόρο αυτό να πάει στην Ανατολική Μεσόγειο όπου βρίσκεται ήδη το πρώτο αεροπλανοφόρο, το Gerald Ford, το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο του κόσμου.

Ο Κίρμπι επανέλαβε επίσης ότι οι αμερικανικές αρχές «συνεργάζονται ενεργά» με το Ισραήλ και την Αίγυπτο για να μπορέσουν οι άμαχοι να φύγουν από τη Γάζα που σφυροκοπείται από τις ισραηλινές δυνάμεις. «Πιστεύουμε ότι η ασφαλής διέλευση είναι σημαντική και θέλουμε να ανοίξει ένας διάδρομος ασφαλούς διέλευσης», είπε. «Οι άμαχοι δεν ευθύνονται για αυτά που έκανε η Χαμάς», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι δεν είναι σε θέση να κάνει κάποια συγκεκριμένη ανακοίνωση, ούτε να καθορίσει ποια θα είναι η διαδρομή ή ο «συγκεκριμένος διάδρομος».

Οι ΗΠΑ «προφανώς ανησυχούν» και για την εκτόξευση ρουκετών από τη λιβανέζικη, φιλοϊρανική οργάνωση Χεζμπολάχ προς το βόρειο Ισραήλ, συνέχισε ο εκπρόσωπος. Προς το παρόν πάντως δεν έχουν διαπιστώσει «κάποιος άλλος παράγοντας να επιδιώκει σκοπίμως την επέκταση της σύγκρουσης», τόνισε.

Σύμφωνα με τον Κίρμπι, 22 Αμερικανοί σκοτώθηκαν και άλλοι 17 αγνοούνται στο Ισραήλ από το περασμένο Σάββατο. Η Ουάσινγκτον όμως πιστεύει πως από τους 17 αγνοούμενους «μόνο μια χούφτα» κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς.


Δεν υπήρξε εισβολή στο Βόρειο Ισραήλ


Σε πιθανή «βλάβη» απέδωσε ο ισραηλινός στρατός τις σειρήνες που ήχησαν απόψε στο βόρειο Ισραήλ.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του στρατού, δεν διαπιστώθηκε καμία διείσδυση στον εναέριο χώρο από τον νότιο Λίβανο. «Δεν υπήρξε κάποιο συμβάν στον βορρά, ο συναγερμός μπορεί να οφείλεται σε βλάβη» του συστήματος ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Νωρίτερα ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωνε ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ και δεν επιθυμούν να δουν την κρίση στην περιοχή να διευρύνεται.

«Είδαμε ρουκέτες να έρχονται από τον νότιο Λίβανο (…) στο βόρειο Ισραήλ. Προφανώς το παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία. Δεν θέλουμε αυτή η σύγκρουση να διευρυνθεί ή να επεκταθεί» είπε ο Κίρμπι σε συνέντευξη που παραχώρησε στο MSNBC. Πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει πως είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ να υπάρχει και ένα δεύτερο μέτωπο στο οποίο θα πρέπει να μάχεται και να αμύνεται.


Η Ουάσινγκτον δεν βλέπει καμιά ένδειξη για “πρόσθετους παράγοντες” που επιδιώκουν να εμπλακούν στην επίθεση κατά του Ισραήλ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν βλέπουν καμιά ένδειξη για χώρες ή “πρόσθετους παράγοντες” που επιδιώκουν να εμπλακούν στην επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Τσαρλς Κ. Μπράουν, αρχηγός του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

“Δεν έχω δει καμιά ένδειξη για πρόσθετους παράγοντες που θα μπορούσαν να στρατολογηθούν σε βάρος του Ισραήλ”, δήλωσε ο Μπράουν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έδωσε εντολή αμερικανικά πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη να προσεγγίσουν τις ισραηλινές ακτές και ενίσχυσε τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στο Ισραήλ.

Η θέση αυτή έχει επίσης αποτρεπτική ισχύ, εξήγησε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου. “Δεν είναι μόνο για να στηρίξουμε το Ισραήλ αλλά και για να έχουμε μια αποτρεπτική ισχύ”, υπογράμμισε.

Ο υπουργός Άμυνας Λόιντ ‘Οστιν, επίσης παρών σε αυτή τη συνέντευξη Τύπου, επανέλαβε από την πλευρά του την προειδοποίηση που απηύθυνε ο Τζο Μπάιντεν.

“Προς οποιαδήποτε χώρα, οποιαδήποτε οργάνωση, οποιονδήποτε που θα σκεφθεί να αντλήσει οφέλη από την τραγωδία στο Ισραήλ για να προσπαθήσει να διευρύνει τη σύγκρουση ή να χυθεί περισσότερο αίμα, έχουμε να πούμε μόνο αυτό: μην το κάνετε”, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός.

 

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *