Ηχηρό μήνυμα ΗΠΑ στην Τουρκία: Δεν αμφισβητείται η κυριαρχία των ελληνικών νησιών

Δεν υπάρχει θέμα αμφισβήτησης της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο διαμηνύει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.


Απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal που αφορούσε την τοποθέτηση του Τούρκου υπουργού, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε ότι «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνεται σεβαστή και να προστατεύεται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται».

Υπενθυμίζεται ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε παραχωρήσει συνέντευξη στο τουρκικό δίκτυο TRT κατά τη διάρκεια της οποίας έθεσε για ακόμα μια φορά το θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών, λέγοντας ότι η Τουρκία έχει στείλει επιστολή στα Ηνωμένα Έθνη για το συγκεκριμένο θέμα. Ωστόσο, ο Τούρκος υπουργός προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, υποστηρίζοντας ότι η στρατικοποίηση των νησιών παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες που καθόρισαν την παραχώρηση τους και ως εκ τούτου μπορεί να τεθεί ζήτημα κυριαρχίας.


 Τσαβούσογλου: «Θα αμφισβητήσουμε την κυριαρχία ελληνικών νησιών»
Να θυμίσουμε ότι ο Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του στο εθνικό δίκτυο TRT,  δήλωσε προκλητικά πως εάν η Ελλάδα δεν παραιτηθεί από τη στρατικοποίηση των νησιών, τότε θα αμφισβητηθεί η κυριαρχία τους από την Άγκυρα, ενώ κατηγόρησε την Αθήνα πως ψευδώς υποστηρίζει πως δέχεται απειλές από την Ελλάδα και πως θα διεθνοποιήσει το θέμα.

 
«Αποστείλαμε δύο επιστολές στον ΟΗΕ, γιατί η Ελλάδα παραβίασε το καθεστώς των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών. Τα νησιά δόθηκαν στην Ελλάδα με τη Συνθήκη της Λωζάνης και των Παρισίων με τον όρο του αφοπλισμού. Η Ελλάδα παραβιάζει τις εδώ συμφωνίες. Εάν η Ελλάδα δεν το σταματήσει αυτό, τότε τίθεται θέμα αμφισβήτησης της κυριαρχίας αυτών των νησιών. Επειδή παραβιάζετε ο όρος» δήλωσε, συνεχίζοντας στο ίδιο ύφος: « Εάν χρειαστεί, θα κάνουμε τις τελευταίες μας προειδοποιήσεις κι έπειτα θα ξεκινήσει η αμφισβήτηση.


Η Ελλάδα λέει πως αισθάνεται απειλή από την Τουρκία και άρα γι’ αυτό τον παραβιάζει τον όρο. Θα αποτρέψει την απειλή με λίγους στρατιώτες και λίγα όπλα που τοποθετεί στα νησιά νησί; Δεν λέει την αλήθεια. Πάντα λέει ε ψέματα σε ανθρωπιστικά θέματα. Αν υπάρχει απειλή είναι από εκείνη. Δεν πρόκειται αυτό να το αφήσουμε έτσι. Υπάρχουν πλευρές σε αυτές τις συμφωνίες, τη Συμφωνία της Λωζάνης, του Παρισιού. Φυσικά, θα ξεκινήσουμε συζήτηση σε διεθνές επίπεδο».


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *