Η Σαουδική Αραβία απέλασε έξι Ιρανούς δημοσιογράφους ανακοίνωσε η Τεχεράνη

Το Ιράν ανακοίνωσε σήμερα ότι έξι Ιρανοί δημοσιογράφοι απελάθηκαν από τη Σαουδική Αραβία, όπου έκαναν ρεπορτάζ πριν από το ετήσιο προσκύνημα στη Μέκκα.


Τους δημοσιογράφους υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης ο πρόεδρος της κρατικής τηλεόρασης, ο Πεϊμάν Τζεμπελί, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε το τηλεοπτικό αυτό δίκτυο.

“Δεν γνωρίζουμε τους λόγους” της σύλληψής τους, η οποία σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Μεδίνα, στη δυτική πλευρά της Σαουδικής Αραβίας, τη δεύτερη ιερότερη πόλη του Ισλάμ με τη Μέκκα, δήλωσε.

Οι δημοσιογράφοι συνελήφθησαν “καθώς ηχογραφούσαν την ανάγνωση του Κορανίου” μέσα σε ένα τζαμί, πριν ανακριθούν και στη συνέχεια οδηγηθούν “σε κέντρο κράτησης της αστυνομίας”, εξήγησε η τηλεόραση.

Οι σαουδαραβικές αρχές δεν μίλησαν για το περιστατικό αυτό, που λαμβάνει χώρα έναν και πλέον χρόνο μετά την αποκατάσταση τον Μάρτιο του 2023 των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της σουνιτικής Σαουδικής Αραβίας και του σιιτικού Ιράν έπειτα από διακοπή επτά ετών, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που επιτεύχθηκε στην Κίνα.


Το μεγάλο προσκύνημα των μουσουλμάνων στη Μέκκα ή Χατζ όπως ονομάζεται, αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα μέσα Ιουνίου. Το 2023 είχε συγκεντρώσει περισσότερους από 1,8 εκατομμύριο πιστούς. Ένας περιορισμένος αριθμός Ιρανών μπορεί να συμμετάσχει σε αυτό.


Τον Απρίλιο, Ιρανοί μπόρεσαν να μεταβούν στη Σαουδική Αραβία για να συμμετάσχουν, έπειτα από εννέα χρόνια απουσίας, στο μικρό προσκύνημα των μουσουλμάνων, την Ούμρα, που μπορεί να διεξάγεται οποιαδήποτε εποχή του έτους.

Οι δύο δυνάμεις της Μέσης Ανατολής είχαν έρθει συχνά αντιμέτωπες κατά το παρελθόν για το θέμα του προσκυνήματος, καθώς η Τεχεράνη κατηγορούσε το Ριάντ ότι “κακομεταχειρίζεται τους Ιρανούς προσκυνητές” ενώ η Σαουδική Αραβία την κατηγορούσε ότι “πολιτικοποιεί το Χατζ”.

 

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *