Η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής απαντά στις κατηγορίες των ΗΠΑ για μεταφορά όπλων στη Ρωσία

Νοτιοαφρικανοί αξιωματούχοι απάντησαν σήμερα στις κατηγορίες των ΗΠΑ σύμφωνα με τις οποίες ρωσικό πλοίο που υπόκειται σε κυρώσεις φόρτωσε όπλα από ναυτική βάση κοντά στο Κέιπ Τάουν στα τέλη του περασμένου έτους, μια κίνηση που οι επενδυτές φοβούνται ότι μπορεί να οδηγήσει την Ουάσινγκτον να επιβάλει κυρώσεις.


Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Νότια Αφρική δήλωσε χθες Πέμπτη πως είναι σίγουρος ότι ένα ρωσικό πλοίο φόρτωσε όπλα από τη ναυτική βάση Σάιμονς Τάουν τον Δεκέμβριο, αφήνοντας να εννοηθεί πως το περιστατικό δεν συνάδει με τη διακηρυγμένη ουδετερότητα της Πρετόρια στην σύγκρουση στην Ουκρανία.

Το γραφείο του Νοτιοαφρικανού προέδρου Σίριλ Ραμαφόζα δήλωσε χθες πως έρευνα με επικεφαλής δικαστικό που έχει συνταξιοδοτηθεί θα εξετάσει τον ισχυρισμό αυτόν. Σήμερα υπουργός αρμόδιος για τον έλεγχο των όπλων και εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσαν πως η χώρα δεν ενέκρινε οποιοδήποτε φορτίο όπλων προς τη Ρωσία τον Δεκέμβριο.

“Δεν εγκρίναμε (την αποστολή) οποιωνδήποτε όπλων στη Ρωσία… δεν επικυρώθηκε ούτε εγκρίθηκε από εμάς”, δήλωσε ο υπουργός Επικοινωνιών, Μόντλι Γκουνγκουμπέλα, που προΐστατο της Εθνικής Επιτροπής Ελέγχου Συμβατικών Όπλων (NCACC) όταν έλαβε χώρα η φερόμενη ως μεταφορά όπλων στη Ρωσία, στον ραδιοφωνικό σταθμό 702.

Ο Γκλέιζον Μονιέλα, εκπρόσωπος του τμήματος διεθνών σχέσεων και συνεργασίας της Νότιας Αφρικής (DIRCO), έγραψε στο Twitter πως η υπηρεσία του θα μιλήσει στον πρεσβευτή των ΗΠΑ Ρέουμπεν Μπρίγκετι για τα σχόλιά του και πως η υπουργός Εξωτερικών Ναλέντι Πάντορ θα μιλήσει στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν αργότερα σήμερα.


Ούτε ο Γκουνγκουμπέλε ούτε ο Μονιέλα είπαν αν ένα μη εγκεκριμένο φορτίο έφυγε ή όχι από τη Νότια Αφρική.


Ο Μπρίγκετι δεν έδωσε αποδείξεις για τη φερόμενη μεταφορά όπλων σε ενημέρωση με ντόπιους δημοσιογράφους χθες.

 

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μια σκέψη για “Η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής απαντά στις κατηγορίες των ΗΠΑ για μεταφορά όπλων στη Ρωσία”