Η Κίνα ενισχύει το πυρηνικό της οπλοστάσιο με ταχύτατο ρυθμό, υποστηρίζει η Ουάσιγκτον

Η Κίνα αναπτύσσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο με πολύ ταχύτερο ρυθμό από αυτό που εκτιμούσαν παλαιότερα οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τις φιλοδοξίες του προέδρου Σι Τζινπίνγκ, αναφέρει έκθεση του Πενταγώνου που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.


Σύμφωνα με τις αμερικανικές εκτιμήσεις, η Κίνα διέθετε “περισσότερες από 500 επιχειρησιακές πυρηνικές κεφαλές τον Μάιο του 2023” και ετοιμάζεται να αποκτήσει “πιθανόν περισσότερες από 1.000 έως το 2030”, αναφέρει η ετήσια έκθεση για την “κινεζική στρατιωτική ισχύ” η οποία εκπονήθηκε με εντολή του αμερικανικού Κογκρέσου.

“Ετοιμάζεται να ξεπεράσει ορισμένες από τις προγενέστερες προβλέψεις μας”, τονίζει.

Η έκθεση παρουσιάζει επίσης την εικόνα ενός κινεζικού στρατού σε πλήρη ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό, που ενισχύεται όλο και περισσότερο στη διεθνή σκηνή — ασκώντας κυρίως πίεση στην Ταϊβάν.

Τα στοιχεία αυτά για τις κεφαλές μένουν προφανώς τα ίδια σε σχέση με προηγούμενη έκθεση του Πενταγώνου το 2021, αλλά υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας επιμένει στο γεγονός ότι οι Κινέζοι “ετοιμάζονται να ξεπεράσουν τις προβλέψεις μας”.


“Δεν προσπαθούμε να υπαινιχθούμε μια πολύ μεγάλη απόκλιση σε σχέση με την κατεύθυνση που δείχνουν να παίρνουν … αλλά υπαινισσόμαστε ότι κοντεύουν να ξεπεράσουν τις προηγούμενες αυτές προβλέψεις”, δήλωσε σε δημοσιογράφους αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.


Και “αυτό εγείρει προφανώς σε εμάς πολλές ανησυχίες”, πρόσθεσε.

Κάλεσε το Πεκίνο να επιδείξει “περισσότερη διαφάνεια” στο θέμα καθώς η Κίνα αρνείται να κοινοποιήσει πληροφορίες στις ΗΠΑ για το οπλοστάσιό της.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *