Γροθιά κατά της Τουρκίας από τον Μπομπ Μενέντεζ – Η σκληρή ανάρτηση του Αμερικανού Γερουσιαστή για την εισβολή στην Κύπρο

 

Γροθιά έριξε στην Τουρκία ο Αμερικανός Γερουσιαστής και Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ, με αφορμή την χθεσινή (20.7.2023) μαύρη επέτειο της συμπλήρωσης 49 χρόνων από την αποφράδα εκείνη μέρα της τουρκικής εισβολής στη Κύπρο.


Ο γνωστός φιλέλληνας Γερουσιαστής των ΗΠΑ καταδίκασε σε επίσημη δήλωσή του την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, μίλησε για «συνεχιζόμενη κατοχή» και «σκληρή προσβολή για το Διεθνές Δίκαιο».

Ο Μπομπ Μενέντεζ ανέφερε επίσης ότι «καταδικάζει απερίφραστα τη συνεχιζόμενη επιθετική και ανταγωνιστική συμπεριφορά της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της προκλητικής δράσης στα Βαρώσια» και ζήτησε από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να «αποσύρει αμέσως τα περισσότερα από 40.000 στρατεύματα από το έδαφος της Δημοκρατίας και να επιτρέψει την επανένωση της Κύπρου».

Η δήλωση του Μπομπ Μενέντεζ

Αναλυτικά ο Μπομπ Μενέντεζ ανέφερε:

«49 χρόνια από την εισβολή της Τουρκίας στην Κυπριακή Δημοκρατία, η συνεχιζόμενη κατοχή του βορρά της Δημοκρατίας παραμένει προσβολή για το διεθνές δίκαιο, τα αμέτρητα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τον κυπριακό λαό. Η επίθεση της Τουρκίας ανάγκασε χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και πολλοί εξακολουθούν να αγνοούνται μέχρι σήμερα.


Καταδικάζω απερίφραστα τη συνεχιζόμενη επιθετική και ανταγωνιστική συμπεριφορά της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της προκλητικής δράσης στα Βαρώσια. Ο Πρόεδρος Ερντογάν πρέπει να αποσύρει αμέσως τα περισσότερα από 40.000 στρατεύματα από το έδαφος της Δημοκρατίας και να επιτρέψει την επανένωση της Κύπρου.


Επαναβεβαιώνω τη δέσμευσή μου στην κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου και ένα κράτος που βασίζεται σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, καθώς και την άμυνά της και θα συνεχίσω να επιδιώκω τη νομοθεσία για την προώθηση των στρατιωτικών μας δεσμών. Το Κογκρέσο κατέστησε σαφές μέσω του Νόμου Ασφάλειας και Ενεργειακής Συνεργασίας για την Ανατολική Μεσόγειο, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κύπρος παραμένουν ισχυροί φίλοι και εταίροι».

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *