Γερμανία: Οι Πράσινοι υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού αστυνομικών, πυροσβεστών, δασκάλων

Τον υποχρεωτικό εμβολιασμό αστυνομικών, πυροσβεστών και εκπαιδευτικών εισηγούνται οι Πράσινοι, ενόψει του ενδεχόμενου πέμπτου κύματος της πανδημίας και της εξάπλωσης της παραλλαγής «Όμικρον» και μέχρις ότου το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο αποφασίσει αν θα προχωρήσει σε απόφαση για γενική υποχρέωση εμβολιασμού, στις αρχές του νέου έτους.


Την ίδια ώρα στους κόλπους των Φιλελευθέρων (FDP) ενισχύεται η τάση κατά της επικείμενης υποχρεωτικότητας, ενώ επιφυλάξεις εκφράζει και η νέα ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU).

«Αυτό που έχει ήδη αποφασιστεί για το υγειονομικό προσωπικό είναι σωστό και για τους δημοσίους υπαλλήλους που είναι υπεύθυνοι και για άλλους ανθρώπους», δήλωσε στη «Rheinische Post» ο αρμόδιος για θέματα Υγείας από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των Πρασίνων Γιάνος Ντάμεν.

Οι αστυνομικοί, οι πυροσβέστες, οι δάσκαλοι συχνά δεν μπορούν να κρατήσουν αποστάσεις ασφαλείας λόγω της φύσης του επαγγέλματός τους και έχουν την ευθύνη να προστατεύουν τους άλλους. «Αυτή η ειδική ευθύνη προστασίας περιλαμβάνει, όπου είναι δυνατόν, προσωπική προστασία και προστασία τρίτων μέσω του εμβολιασμού», τόνισε ο κ. Ντάμεν.

Από την πλευρά των επιστημόνων, ο λοιμωξιολόγος Κλέμενς Βέντνερ προειδοποίησε ότι αν ο υποχρεωτικός εμβολιασμός συγκεκριμένων κλάδων δεν έρθει έως τις 15 Μαρτίου και ο γενικός υποχρεωτικός εμβολιασμός μόνο λίγο αργότερα, «δεν θα επιστρέψουμε σε κατάσταση ασφάλειας ούτε το καλοκαίρι».


«Δεν είναι κομματικό θέμα αλλα θέμα συνείδησης»
Από την πλευρά του τρίτου κυβερνητικού εταίρου, των Φιλελευθέρων (FDP), ο αντιπρόεδρος Βόλφγκανγκ Κουμπίκι ηγείται της αντίστασης του κόμματος κατά του σχεδιαζόμενου υποχρεωτικού εμβολιασμού. Μέχρι τώρα τουλάχιστον 31 βουλευτές του FDP έχουν υπογράψει το σχετικό ψήφισμα. «Πρόκειται για σοφή και ορθή απόφαση να τεθεί το ζήτημα στο Κοινοβούλιο, δήλωσε ο κ. Κουμπίκι και πρόσθεσε ότι οι βουλευτές του FDP είναι οι πρώτοι που συνεισφέρουν στο άνοιγμα της σημαντικής αυτής συζήτησης. «Δεν πρόκειται για κομματικό θέμα, αλλά για θέμα συνείδησης. Θα ήταν λοιπόν σκόπιμο να μην κατηγορηθούν ούτε οι υποστηρικτές του υποχρεωτικού εμβολιασμού ούτε εκείνοι που μιλούν κατά μιας γενικής υποχρέωσης», τόνισε ο αντιπρόεδρος του FDP. Ο αρχηγός του κόμματος και υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ δήλωσε πάντως ότι σκοπεύει να στηρίξει την εισήγηση της κυβέρνησης για γενικό υποχρεωτικό εμβολιασμό και να την υπερψηφίσει και προέβλεψε ότι θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό του κόμματός του.


Στο CDU, ο Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος σήμερα εξασφάλισε το 62,1% των ψήφων των μελών για την ανάδειξή του στην ηγεσία του κόμματος, δήλωσε στον Όμιλο Funke ότι «πρέπει πρώτα να διευκρινίσουμε εάν υπάρχουν απλούστερα, καλύτερα και αναλογικότερα μέσα προκειμένου να αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασμού».

Μέχρι σήμερα, το 27% του πληθυσμού στη Γερμανία – συμπεριλαμβανομένων και των παιδιών 0-11 ετών, αλλά και όσους δεν εμβολιάζονται για ιατρικούς λόγους – δεν έχει εμβολιαστεί, ενώ πρόσφατα ελήφθη η απόφαση για υποχρέωση εμβολιασμού όσων εργάζονται στον ευρύτερο υγειονομικό κλάδο.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *