Γάζα: Ισραηλινά πυρά κατά Παλαιστινίων που περίμεναν ανθρωπιστική βοήθεια – Για τουλάχιστον 100 νεκρούς κάνει λόγο η Χαμάς

Ένα τραγικό περιστατικό σημειώθηκε στην Γάζα, όταν πυρά, που φέρεται να προέρχονται από το Ισραήλ, χτύπησαν περιοχή όπου βρίσκονταν συγκεντρωμένοι Παλαιστίνιοι οι οποίοι περίμεναν ανθρωπιστική βοήθεια.


Οι υγειονομικές αρχές στη Γάζα δήλωσαν σήμερα ότι τα ισραηλινά πυρά κατά ανθρώπων που περίμεναν για ανθρωπιστική βοήθεια κοντά στην Πόλη της Γάζας είχαν ως αποτέλεσμα 104 Παλαιστίνιοι να χάσουν τη ζωή τους και 280 να τραυματιστούν, με ένα νοσοκομείο να δηλώνει ότι παρέλαβε 10 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

Εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης χαρακτήρισε τραγωδία τον θάνατο δεκάδων Παλαιστινίων κατά την διάρκεια επιχείρησης μεταφοράς και διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στην πόλη της Γάζας και δήλωσε ότι, σύμφωνα με τις αρχικές ενδείξεις, οι θάνατοι προκλήθηκαν από τους οδηγούς των φορτηγών που έπεσαν επάνω στα συγκεντρωμένα πλήθη .

«Σε κάποιο σημείο τα φορτηγά κατακλύσθηκαν από πλήθη και οι άνθρωποι που τα οδηγούσαν, που ήταν οδηγοί κάτοικοι της Γάζας, έπεσαν επάνω στο πλήθος, σκοτώνοντας τελικά, όπως αντιλαμβάνομαι, δεκάδες ανθρώπους», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Αβίθ Χίμαν.

«Προφανώς πρόκειται για τραγωδία, αλλά ακόμη δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες», πρόσθεσε.


Ο Λευκός Οίκος χαρακτηρίζει «σοβαρό συμβάν» τα φερόμενα ως ισραηλινά πυρά εναντίον Παλαιστινίων

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε σήμερα ότι εξετάζει τις αναφορές για ισραηλινά πυρά εναντίον Παλαιστινίων που περίμεναν για βοήθεια κοντά στην Πόλη της Γάζας, χαρακτηρίζοντας το «σοβαρό συμβάν».


«Θρηνούμε την απώλεια αθώων ζωών και αναγνωρίζουμε την επείγουσα ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, όπου αθώοι Παλαιστίνιοι προσπαθούν απλώς να θρέψουν τις οικογένειές τους», ανέφερε σε μια δήλωση εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

«Αυτό υπογραμμίζει πόσο σημαντικό είναι να επεκταθεί και να διατηρηθεί η ροή ανθρωπιστικής αρωγής στη Γάζα, μεταξύ άλλων μέσω μιας ενδεχόμενης προσωρινής κατάπαυσης του πυρός».

Το τραγικό συμβάν συνέβη ώρες πριν το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανακοινώσει ότι περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 21.000 παιδιά και γυναίκες, έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Περίπου 7.000 άλλοι έχουν αναφερθεί ως αγνοούμενοι και 70.450 έχουν λάβει θεραπεία για τραυματισμούς τους τελευταίους τέσσερις μήνες, σύμφωνα με το υπουργείο.


Ο ΟΗΕ προειδοποιεί επίσης για επικείμενη πείνα στα βόρεια της επικράτειας, όπου υπολογίζεται ότι 300.000 άνθρωποι ζουν με λίγα τρόφιμα ή καθαρό νερό.

Η Χαμάς προειδοποίησε σε ανακοίνωση ότι το περιστατικό μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση των συνομιλιών που έχουν στόχο μια συμφωνία για ανακωχή και απελευθέρωση ομήρων.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι 2,2 εκατ. άνθρωποι, η μεγάλη πλειονότητα του πληθυσμού στη Γάζα, απειλούνται με λιμό, κυρίως στον βορρά όπου οι καταστροφές, οι εχθροπραξίες και οι λεηλασίες καθιστούν σχεδόν αδύνατη την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας.

Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (Unrwa), περίπου 2.300 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια εισήλθαν στη Λωρίδα της Γάζας τον Φεβρουάριο, μια μείωση κατά 50% περίπου σε σχέση με τον Ιανουάριο, με μέσο όρο 82 φορτηγά την ημέρα. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 500 φορτηγά εισέρχονταν καθημερινά στη Λωρίδα της Γάζας πριν από την έναρξη του πολέμου, όταν οι ανάγκες του τοπικού πληθυσμού ήταν μικρότερες.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *