Γάζα: Ισραηλινά άρματα μάχης απέκλεισαν την πρόσβαση σε δύο νοσοκομεία στη Χαν Γιούνις

Ισραηλινά άρματα μάχης έφτασαν σήμερα στις πύλες δύο νοσοκομείων στη Χαν Γιούνις, τη μεγαλύτερη πόλη στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, εμποδίζοντας τους Παλαιστίνιους την πρόσβαση σε αυτά, καθώς συνεχίζονται οι ευρείες επιχειρήσεις του Ισραήλ σε περιοχές όπου έχουν αναζητήσει καταφύγιο εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι.


Κάτοικοι της Χαν Γιούνις δήλωσαν ότι ο βομβαρδισμός της πόλης από αέρος, ξηράς και θάλασσας είναι ο πιο σφοδρός που έχει σημειωθεί στη νότια Λωρίδα της Γάζας μετά την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου, την ώρα που ισραηλινά άρματα μάχης κινούνται από το ανατολικό προς το δυτικό τμήμα της πόλης.

Βίντεο δείχνουν ανθρώπους να περιπλανώνται σε μια πόλη- φάντασμα, γεμάτη σκηνές και μπουγάδες να κυματίζουν πάνω σε σκοινιά, ενώ στο βάθος ακούγονται πυροβολισμοί και στήλες καπνού υψώνονται στον ουρανό σε διάφορες περιοχές.

Το Ισραήλ ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα επιχείρηση για την κατάληψη της Χαν Γιούνις, όπου ισχυρίζεται ότι βρίσκονται πλέον τα κεντρικά γραφεία της Χαμάς, της παλαιστινιακής οργάνωσης που εξαπέλυσε στις 7 Οκτωβρίου επίθεση εναντίον του Ισραήλ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν περίπου 1.200 άνθρωποι.

Η νέα φάση του πολέμου έχει μεταφέρει τις συγκρούσεις βαθιά στη Χαν Γιούνις, όπου έχουν καταφύγει εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι από το βόρειο τμήμα της Γάζας για να γλιτώσουν τους βομβαρδισμούς οι οποίοι έχουν κοστίσει τη ζωή σε 25.295 ανθρώπους μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό της Χαμάς.


Η πλειονότητα των 2,3 εκατ. κατοίκων της Γάζας ζει πλέον σε δύο πόλεις, την Ντέιρ αλ Μπάλα και τη Ράφα, αντίστοιχα βόρεια και νότια της Χαν Γιούνις. Είναι στριμωγμένοι σε δημόσια κτίρια και τεράστιους καταυλισμούς από σκηνές φτιαγμένες από πλαστικά φύλλα στερεωμένα σε ξύλινα πλαίσια.


Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος επεσήμανε ότι δεν έχει πλέον επαφή με τους εργαζόμενούς της στο νοσοκομείο αλ Άμαλ της Χαν Γιούνις, την κεντρική βάση της οργάνωσης, έξω από το οποίο είναι σταθμευμένα ισραηλινά τανκς.

Τα ισραηλινά άρματα μάχης στη συνοικία αλ Μαουάσι, κοντά στις ακτές της Μεσογείου

Πιο δυτικά τα ισραηλινά άρματα μάχης έφτασαν για πρώτη φορά στη συνοικία αλ Μαουάσι, κοντά στις ακτές της Μεσογείου, αποκλείοντας την πρόσβαση στο νοσοκομείο αλ Χάιρ και σταθμεύοντας γύρω από το νοσοκομείο αλ Άκσα που βρίσκεται εκεί κοντά και το οποίο είναι γεμάτο εκτοπισμένους.

Στο νοσοκομείο Νάασερ, το μοναδικό μεγάλο νοσοκομείο της Χαν Γιούνις στο οποίο εξακολουθεί να υπάρχει πρόσβαση και το μεγαλύτερο στη Λωρίδα της Γάζας που εξακολουθεί να λειτουργεί, αυτόπτες μάρτυρες είδαν τη μονάδα επειγόντων του νοσοκομείου γεμάτη με τραυματίες, οι οποίοι δέχονταν περίθαλψη στο πάτωμα και τους διαδρόμους.

Υγειονομικοί δήλωσαν ότι τουλάχιστον 20 πτώματα έφτασαν στο νοσοκομείο στη διάρκεια της νύκτας, ενώ αναμένουν περισσότερα αργότερα, καθώς τα τανκς στους δρόμους εμποδίζουν τους διασώστες να φτάσουν στους τραυματίες.


«Η κατοχή εξαπέλυσε στη διάρκεια της νύκτας πρωτοφανή επίθεση από αέρος και ξηράς εναντίον της Χαν Γιούνις. Άνθρωποι είναι παγιδευμένοι κοντά στη Μαουάσι, άνθρωποι είναι παγιδευμένοι στο νοσοκομείο αλ Άμαλ, στο πανεπιστήμιο αλ Άκσα. Άνθρωποι μεταφέρουν νεκρούς και τραυματίες με κάρα που σέρνουν γαϊδούρια», δήλωσε γιατρός από το νοσοκομείο Νάσερ, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του φοβούμενος αντίποινα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, ο Άσραφ αλ Κίντρα, επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ότι δεκάδες τραυματίες και νεκροί είναι παγιδευμένοι στις περιοχές που στοχοθετούν τα ισραηλινά στρατεύματα.

«Η ισραηλινή κατοχή εμποδίζει τα ασθενοφόρα να κινηθούν για να συλλέξουν τα πτώματα των μαρτύρων και τους τραυματίες από τη δυτική Χαν Γιούνις», κατήγγειλε.

Στην πρωινή του ενημέρωση για την πορεία των επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας ο ισραηλινός στρατός δεν αναφέρθηκε στις σφοδρές συγκρούσεις στη Χαν Γιούνις, αλλά μόνο σε μάχες σε άλλες περιοχές στο βόρειο και νότιο τμήμα του θύλακα.

Οι επιχειρήσεις στο δυτικό τμήμα της Χαν Γιούνις αποτελούν την κορύφωση μιας μάχης, η οποία, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους, θα είναι η τελευταία ευρεία χερσαία επίθεση προτού οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις στραφούν σε χαμηλότερης έντασης, πιο στοχευμένες επιχειρήσεις με στόχο την εξάλειψη της Χαμάς.

Ωστόσο, το Ισραήλ δεν έχει αναφερθεί στα σχέδιά του για τις άλλες δύο μεγάλες πόλεις της νότιας Γάζας, τη Ντέιρ αλ Μπάλα και τη Ράφα, όπου έχουν πλέον καταφύγει οι περισσότεροι Παλαιστίνιοι.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *