Γάζα: Εκτός λειτουργίας τα δύο μεγαλύτερα νοσοκομεία

Η κατάσταση στη Γάζα γίνεται ολοένα και πιο δραματική, όπως αναφέρει το ertnews.gr. Από μια «κλωστή κρέμεται» η ζωή αμάχων, τραυματιών, ασθενών και νεογνών που έχουν βρει καταφύγιο στα νοσοκομεία, τα οποία το Ισραήλ τα θεωρεί «προκάλυμμα και ασπίδα της Χαμάς». Εκτός λειτουργίας βρίσκονται πλέον τα δύο μεγαλύτερα νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ μαίνονται οι εχθροπραξίες μεταξύ Ισραηλινών και Χαμάς.


Κατεδαφίστηκε το νοσοκομείο Αλ Κούντς

Ο ισραηλινός στρατός καταγγέλλει ότι δέχτηκε επίθεση από το νοσοκομείο Αλ Κούντς, όπου μέλη της Χαμάς είχαν αναμιχθεί με τον κόσμο και ανταπέδωσε τα πυρά σκοτώνοντας 20 τρομοκράτες, όπως ανέφερε. Οι Ισραηλινοί διαχώρισαν τους άνδρες από τις γυναίκες και τα παιδιά και κατεδάφισαν το νοσοκομείο. Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι σε 48 ω΄ρες θα σταματήσουν να λειτουργούν οι υπηρεσίες του στη Γάζα. Η Ερυθρά Ημισέληνος αναφέρει ότι αγνοούνται 3.250 άτομα και μεταξύ αυτών 1.700 παιδιά.

Αλ Σίφα: Κραυγή αγωνίας – Πεθαίνουν βρέφη που γεννήθηκαν πρόωρα

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Χαμάς, τρία πρόωρα μωρά και 29 ασθενείς πέθαναν τις τελευταίες τρεις μέρες εξαιτίας της έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος και καυσίμων στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, το μεγαλύτερο της Λωρίδας της Γάζας. Μάλιστα, σοκάρουν οι φωτοραφίες που δείχνουν πρόωρα βρέφη να τα έχουν βγάλει από τις θερμοκοιτίδες με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η υγεία τους.


Τουλάχιστον 650 ασθενείς εξακολουθούν να βρίσκονται μέσα σε αυτό, περιμένοντας απεγνωσμένα να απομακρυνθούν σε κάποιο άλλο νοσηλευτικό κέντρο από τον Ερυθρό Σταυρό ή κάποια άλλη ουδέτερη υπηρεσία. Το Ισραήλ δηλώνει ότι το νοσοκομείο βρίσκεται πάνω από σήραγγες που στεγάζουν αρχηγείο των μαχητών της Χαμάς και ότι αυτοί ευθύνονται για την κατάσταση αυτή, καθώς χρησιμοποιούν ασθενείς ως ανθρώπινες ασπίδες. Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα το αρνείται.


«Τα τανκς βρίσκονται μπροστά από το νοσοκομείο. Βρισκόμαστε υπό πλήρη αποκλεισμό. Πρόκειται εντελώς για περιοχή αμάχων. Μόνον για εγκαταστάσεις νοσοκομείου, ασθενείς νοσοκομείου, γιατρούς και άλλους αμάχους που μένουν στο νοσοκομείο. Κάποιος πρέπει να το σταματήσει αυτό», δήλωσε ο χειρουργός του νοσοκομείου Άχμεντ Ελ Μοχαλάλατι τηλεφωνικώς στο Reuters.

«Βομβάρδισαν τις δεξαμενές (νερού), βομβάρδισαν τα πηγάδια, βομβάρδισαν την αντλία οξυγόνου επίσης. Βομβάρδισαν τα πάντα στο νοσοκομείο. Έτσι μετά βίας επιβιώνουμε. Το λέμε σε όλους, το νοσοκομείο δεν είναι πλέον ασφαλές μέρος για την περίθαλψη ασθενών. Κάνουμε κακό στους ασθενείς κρατώντας τους εδώ», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Χαμάς Κίντρα δήλωσε ότι ισραηλινό άρμα μάχης βρισκόταν εκείνη τη στιγμή σταθμευμένο στην πύλη του νοσοκομείου. Σύμφωνα με τον ίδιο, Ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές και drones έβαλαν με πυρά κατά του νοσοκομείου, καθιστώντας αδύνατο για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και τους ασθενείς να κινηθούν.

«Είμαστε πολιορκημένοι και βρισκόμαστε μέσα σε έναν κύκλο του θανάτου», πρόσθεσε.


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *