Γάζα: Απελευθερώθηκε και η δεύτερη ομάδα ομήρων της Χαμάς – Στη δημοσιότητα από το Ισραήλ το πρώτο επίσημο βίντεο από την απελευθέρωση των 13 ομήρων την Παρασκευή

Το Κατάρ ανακοίνωσε ότι 13 Ισραηλινοί όμηροι και τέσσερις Ταϊλανδοί, παραδόθηκαν στον Ερυθρό Σταυρό. Οι συνολικά 17 όμηροι και όχι 20 όπως είχε αναφερθεί αρχικά από τη Χαμάς μεταφέρθηκαν  στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα και παραδόθηκαν σε ισραηλινούς αξιωματούχους, οι οποίοι θα τους φέρουν στη χώρα μέσω μιας πλαϊνής εισόδου στο πέρασμα Κερέμ Σαλόμ.


Το Κατάρ δήλωσε νωρίτερα ότι στη δεύτερη ανταλλαγή της εκεχειρίας οκτώ παιδιά και πέντε γυναίκες – θα απελευθερωθούν σε αντάλλαγμα για 39 Παλαιστίνιους κρατούμενους – 33 παιδιά και έξι γυναίκες. Επίσης, επτά ξένοι που κρατούνται στη Γάζα είναι μεταξύ των ατόμων της δεύτερης ομάδας.

Σύμφωνα πάντως με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, που επικαλείται το Reuters, εκτός από τους 13 Ισραηλινούς, τέσσερις είναι οι αλλοδαποί που παραδόθηκαν στον Ερυθρό Σταυρό.

Μια πολύωρη καθυστέρηση το βράδυ του Σαββάτου είχε προκαλέσει στενοχώρια στους συγγενείς, καθώς οι διαμεσολαβητές από το Κατάρ και την Αίγυπτο προσπαθούσαν να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες της ισλαμιστικής ομάδας ότι το Ισραήλ παρενέβαινε στην επιλογή των κρατουμένων προς απελευθέρωση και δεν επέτρεπε να φτάσει βοήθεια στους αμάχους στη βόρεια Γάζα κατά τη διάρκεια της τετραήμερης εκεχειρίας.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν οποιαδήποτε παραβίαση των όρων της παύσης. Η Χαμάς είχε κατηγορήσει τον ισραηλινό στρατό ότι εμπόδισε τη βοήθεια να φθάσει στη βόρεια Γάζα, το κύριο κέντρο των επιχειρήσεών της, όπου τα στρατεύματα απαγόρευσαν στους πολίτες να επιστρέψουν κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας που άρχισε νωρίς την Παρασκευή.


Η ανθρωπιστική υπηρεσία του ΟΗΕ OCHA ανέφερε ότι σε “πολλά αναφερόμενα περιστατικά” την Παρασκευή, “οι ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ και έριξαν δακρυγόνα σε ανθρώπους που κατευθύνονταν προς τα βόρεια- τουλάχιστον ένα άτομο φέρεται να σκοτώθηκε και δεκάδες τραυματίστηκαν“. Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα δήλωσε ότι επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν σε παρόμοια περιστατικά το Σάββατο.


Η καθυστέρηση του Σαββάτου ακολούθησε μια αρχική ανταλλαγή την Παρασκευή, όταν η Χαμάς απελευθέρωσε 13 Ισραηλινούς, όλοι τους γυναίκες και παιδιά. Το Ισραήλ με τη σειρά του απελευθέρωσε 39 Παλαιστίνιες γυναίκες και παιδιά από τις φυλακές του βάσει μιας συμφωνίας που επιβάλλει ανταλλαγές σε αναλογία τρία προς ένα. Δέκα Ταϊλανδοί και ένας Φιλιππινέζος απελευθερώθηκαν επίσης απροσδόκητα από τη Χαμάς.

Ένα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η Χαμάς έδειξε μασκοφόρους μαχητές με τουφέκια, που φορούσαν στρατιωτική στολή και την πράσινη κορδέλα της ένοπλης πτέρυγας του ισλαμιστικού κινήματος, να παραδίδουν ομήρους στον Ερυθρό Σταυρό την Παρασκευή. Σε ένα προάστιο του Τελ Αβίβ, ο κόσμος χειροκροτούσε και κρατούσε ισραηλινές σημαίες, καθώς ελικόπτερα πετούσαν τους απελευθερωμένους αιχμαλώτους.

Η Διεύθυνση Εθνικής Δημόσιας Διπλωματίας του Γραφείου του ισραηλινού Πρωθυπουργού, μέσω του Γραφείου Τύπου της Κυβέρνησης, έδωσε στη δημοσιότητα το πρώτο επίσημο βίντεο από την απελευθέρωση των 13 ομήρων το βράδυ της Παρασκευής, 24 Νοεμβρίου. Το βίντεο τραβήχτηκε κατά την άφιξή τους στην αεροπορική βάση Χατζερίμ.

Συνολικά 13 Ισραηλινοί, όλοι τους γυναίκες και παιδιά επέστρεψαν στο Τελ Αβίβ. Δέκα Ταϊλανδοί και ένας Φιλιππινέζος απελευθερώθηκαν επίσης απροσδόκητα από τη Χαμάς.


 

Πηγή: Reuters, AFP, ΕΡΤ

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *