Εκλογές στον Ισημερινό: Η υποψήφια της αριστεράς Γκονσάλες θα αναμετρηθεί με τον γιο του δισεκατομμυριούχου Νομπόα στον 2ο γύρο

Η υποψήφια της αριστεράς Λουίσα Γκονσάλες, η δελφίνος του εξόριστου πρώην προέδρου Ραφαέλ Κορέα, επικράτησε στον πρώτο γύρο των πρόωρων προεδρικών εκλογών στον Ισημερινό χθες Κυριακή, έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία που αμαύρωσε η δολοφονία ενός από τα φαβορί και η βία των συμμοριών που διακινούν ναρκωτικά, η οποία γιγαντώνεται στη χώρα, άλλοτε όαση ηρεμίας στη Λατινική Αμερική.


Η κυρία Γκονσάλες θα αναμετρηθεί στον δεύτερο γύρο τη 15η Οκτωβρίου με τον Ντανιέλ Νομπόα, υποψήφιο της δεξιάς, απρόσμενο διεκδικητή σε αυτή τη διαδικασία με σκοπό να αναδειχθεί ο διάδοχος του αντιδημοφιλούς απερχόμενου δεξιού προέδρου Γκιγιέρμο Λάσο.

Η μοναδική γυναίκα στην κούρσα εξασφάλισε το 33% των ψήφων, ενώ ο κ. Νομπόα κατέλαβε τη δεύτερη θέση με το 24%, με βάση τα αποτελέσματα που δημοσιοποιήθηκαν από το εθνικό εκλογικό συμβούλιο (CNE), με το 83% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί.

«Τα αποτελέσματα αυτά δίνουν ήδη τον τόνο», σημαίνουν πως οι πολίτες θα κληθούν ξανά στις κάλπες «στον δεύτερο γύρο της 15ης Οκτωβρίου», είπε η πρόεδρος του CNE, η Ντιάνα Αταμαΐντ, η οποία εξέφρασε ικανοποίηση για «τη δημοκρατική συμπεριφορά των υποψηφίων».

Ο δημοσιογράφος Κρίστιαν Σουρίτα, ο οποίος αντικατέστησε την τελευταία στιγμή τον δολοφονηθέντα την 9η Αυγούστου κεντρώο υποψήφιο Φερνάντο Βιγιαβισένσιο, κατέλαβε την τρίτη θέση με το 16%.


Ο Γιαν Τόπικ, πρώην ελεύθερος σκοπευτής της γαλλικής λεγεώνας των ξένων με λόγο εξαιρετικά επιθετικό έναντι των συμμοριών, ήρθε τέταρτος με 14%, ακολουθούμενος από την πρώην αντιπρόεδρο Ότο Σονενχόλτσνερ (7%) και τον ιθαγενή ηγέτη Γιάκου Πέρες (3,8%).


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *