Διαμάχη Πολωνίας – Ουκρανίας για τα σιτηρά – Η Βαρσοβία ανέστειλε τον εξοπλισμό του Κιέβου

Η Πολωνία, η χώρα που στάθηκε εξ αρχής στο πλευρό της Ουκρανίας μετά τη ρωσική εισβολή, βρίσκεται σήμερα σε κόντρα μαζί της, λόγω του πολέμου για τα σιτηρά. Η Βαρσοβία ανέστειλε τον εξοπλισμό του Κιέβου, διαμαρτυρόμενη για τις αιχμηρές δηλώσεις Ζελένσκι, πως όσοι απαγορεύουν την εισαγωγή ουκρανικών σιτηρών, βοηθούν τη Ρωσία.


Από στενοί σύμμαχοι και γείτονες, δύο χώρες σε ρήξη. Η σχέση Πολωνίας – Ουκρανίας βρίσκεται στο ναδίρ λόγω της διαμάχης για τα σιτηρά. Με την Πολωνία να ανακοινώνει πως σταματά την αποστολή όπλων στην Ουκρανία.

«Δεν θα αποστέλλουμε πλέον όπλα στην Ουκρανία, καθώς τώρα εξοπλίζουμε τη χώρα με τα πιο μοντέρνα όπλα» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι.

Είχε προηγηθεί η δήλωση, γεμάτη αιχμές, από τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι από το βήμα του ΟΗΕ, που φωτογράφιζε την Πολωνία.

«Είναι ανησυχητικό να βλέπουμε πως κάποιες χώρες στην Ευρώπη, κάποιοι φίλοι μας στην Ευρώπη να προσποιούνται αλληλεγγύη και να στήνουν «πολιτικό θέατρο» γύρω από τις εισαγωγές σιτηρών. Μπορεί να φαίνεται πως εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα αλλά στην ουσία βοηθούν τα συμφέροντα της Μόσχας» είπε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας.


Η απόφαση του Μοραβιέτσκι δεν θα επηρεάσει τις ήδη υπάρχουσες συμφωνίες για αποστολή όπλων, όμως σίγουρα προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό στους δυτικούς εταίρους. Η Κομισιόν τονίζει πως εξακολουθεί να στηρίζει την Ουκρανία με κάθε τρόπο, μην σχολιάζοντας την απόφαση των Πολωνών.


«Η θέση της ΕΕ παραμένει αμετάβλητη ως προς τη στήριξη της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί σε όλους τους τομείς που μπορεί να την υποστηρίξει, ακόμη και σε στρατιωτικό επίπεδο» ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Πίτερ Στάνο.

Τις επόμενες μέρες πάντως αναμένεται συνάντηση μεταξύ των υπουργών Γεωργίας των δύο χωρών για να βρεθεί λύση στο ζήτημα.

«Οι υπουργοί συζήτησαν την κατάσταση αλλά και την πρόταση της Ουκρανίας για έναν διακανονισμό και συμφώνησαν να βρεθεί μια λύση τις επόμενες μέρες που θα περιλαμβάνει τα συμφέροντα και των δύο χωρών» αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας της Ουκρανίας.

Η Πολωνία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία δεν συμμορφώθηκαν με την απόφαση της ΕΕ να άρει την απαγόρευση πώλησης των ουκρανικών σιτηρών στην εσωτερική αγορά 5 χωρών που λάμβαναν τις μεγαλύτερες ποσότητες της ουκρανικής παραγωγής. Προκαλώντας την αντίδραση της Ουκρανίας που κατέθεσε μήνυση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.


Αν και αρχικά είχε ζητήσει από τις τρεις χώρες να συμμορφωθούν με την απόφασή της, σύμφωνα με τους Financial Times η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο να στηρίξει τις τρεις χώρες σε όποιες διαδικασίες προκύψουν με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.Τις τελευταίες ώρες φαίνεται πως έχει υπάρξει διμερής συμφωνία της Ουκρανίας με τη Σλοβακία για το θέμα, με τους ουκρανούς να αποσύρουν την αγωγή εναντίον της συγκεκριμένης χώρας.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *