Χριστοδουλίδης για τους Κύπριους της Διασποράς: “Φιλότιμο, αγάπη και προσφορά για τον συνάνθρωπο, την κοινωνία, την πατρίδα”

Σε δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρο προς τιμήν του Παγκόσμιου Συνεδρίου των Κυπρίων της Διασποράς μίλησε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. 


Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στη δική του εμπειρία ως φοιτητής στη Νέα Υόρκη, ενώ τόνισε τη συνεισφορά των Κυπρίων της Διασποράς στις προσπάθειες της Κυπριακής Κυβέρνησης για ειρήνη στην περιοχή. 

Αναλυτικά η δήλωσή του:

«Είχα την ευλογία, διότι για ευλογία πρόκειται, αρχικά ως φοιτητής, να γνωρίσω την παροικία μας στη Νέα Υόρκη, στις ΗΠΑ το 1993, είχα στη συνέχεια την ευλογία ως διπλωμάτης να γνωρίσω την παροικία μας στο Λονδίνο το 2002 και την Αθήνα το 2010, συνεπώς γνωρίζω πάρα πολύ καλά τη μεγάλη και ανιδιοτελή αγάπη και έγνοια σας για την πατρίδα μας, για την Κύπρο μας.

Οι αγώνες σας αποτέλεσαν και εξακολουθούν μέχρι σήμερα να αποτελούν τον φωτεινότερο φάρο, τον ισχυρότερο αρωγό για όλες διαχρονικά τις Κυβερνήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, στις προσπάθειές μας πρώτα και πάνω από όλα για τερματισμό της κατοχής, για την εξεύρεση μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης που θα δικαιώνει τον κυπριακό λαό.


Και επιτρέψτε μου να επιμείνω στην ανιδιοτέλεια που βίωσα προσωπικά, σε αυτό που οι πρόγονοί μας ονόμασαν φιλότιμο και προϊόντος του χρόνου κατέστη ελληνικό προνόμιο, αφού όπως θα γνωρίζετε δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο καμίας άλλης γλώσσας ανά το παγκόσμιο.


Φιλότιμο, αγάπη προς τη προσφορά για τον συνάνθρωπο, την κοινωνία, την πατρίδα χωρίς ποτέ να αναμένεις το όποιο αντάλλαγμα.

Αυτό το φιλότιμο είναι που προσωποποιείτε και που διαφημίζετε σε όλη την υφήλιο, και προφανώς, σας έκανε να ξεχωρίζετε, να πετυχαίνετε και να διακρίνεστε ως παγκόσμιοι πρεσβευτές της πατρίδας μας.

Η τιμή αυτή που σας προσφέρει σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι τίποτα άλλο παρά η πιστοποίηση της εν λόγω αριστείας σας προς την κοινωνία και κυρίως τον τόπο σας.

Μέσα στο πλαίσιο αυτού του θεσμού που καθιερώθηκε πριν από λίγα χρόνια, απόψε αποδίδουμε την ελάχιστη τιμή που οφείλει η Πολιτεία σε πέντε συμπατριώτες μας που έχουν διακριθεί για το ενάρετο ήθος τους και την προσφορά τους. Αναφέρομαι στην κα Ισμήνη Μιχαήλ, στον κ. Στέλιο Γεωργιάδη, στον κ. Κυριάκο Τσιούπρα, στον κ. Πασχάλη Κιτρομιλίδη και στον κ. Χαράλαμπο Καπνουλά.


Η προσφορά σας προς την πατρίδα θα χαίρει αιώνια της ευγνωμοσύνης και εμένα προσωπικά, αλλά και πιο σημαντικά του συνόλου του κυπριακού λαού».

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *