«Ασταμάτητος» ήταν στο lockdown ο Μπόρις Τζόνσον! Έκανε και πάρτι γενεθλίων

Απανωτά έρχονται τα «χτυπήματα» για τον βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος πληρώνει τώρα την… κοινωνικότητά του την περίοδο της καραντίνας, κατά την οποία έκανε και πάρτι γενεθλίων!


Ο Βρετανός πρωθυπουργός έρχεται πλέον αντιμέτωπος με νέες κατηγορίες για διοργάνωση πάρτι στη διάρκεια της πανδημίας  κατά παράβαση των κανόνων του lockdown.

Το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού, για τον οποίο εξέφερασε αρνητική γνώμη το 57% σε πρόσφατη δημοσκόπηση, επιβεβαίωσε ότι μέλη του προσωπικού είχαν συγκεντρωθεί στη Ντάουνινγκ Στριτ για να γιορτάσουν τα γενέθλιά του στη διάρκεια του πρώτου lockdown το 2020 και παρά τους κανονισμούς καραντίνας που ήταν τότε σε ισχύ. Μέχρι και 30 άτομα ήταν παρόντα στο πάρτι στο χώρο συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, μεταξύ των οποίων και αυτών η αρχιτέκτονας εσωτερικών χώρων Λούλου Λάιτλ, που ανέλαβε την πανάκριβη ανακαίνιση του διαμερίσματος του Μπόρις Τζόνσον στην Ντάουνινγκ Στριτ, με αμφιλεγόμενη χρηματοδότηση, όπως μετέδωσε το ITV News.

Εκπρόσωπος Τύπου της Ντάουνινγκ Στριτ υποστήριξε ότι μια ομάδα μελών του προσωπικού «συγκεντρώθηκε για λίγο» μετά από μια συνάντηση «για να ευχηθούν χρόνια πολλά» στον πρωθυπουργό, ενώ ο Μπόρις Τζόνσον παρέστη για «λιγότερο από δέκα λεπτά».

Το ITV News ανέφερε επίσης, ότι φίλοι της οικογένειας Τζόνσον  συμμετείχαν σε μια άλλη εκδήλωση που οργανώθηκε το βράδυ της 19ης Ιουνίου στον όροφο της κατοικίας του πρωθυπουργού, κάτι που διαψεύδουν οι υπηρεσίες του, λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός υποδέχθηκε μικρό αριθμό συγγενικών προσώπων σε εξωτερικό χώρο «σύμφωνα με τους κανονισμούς». Ωστόσο, το ρεπορτάζ έρχεται να κλιμακώσει την πίεση στον 57χρονο πρωθυπουργό για μια σειρά εορταστικών εκδηλώσεων στη Ντάουνινγκ Στριτ, μεσούσης της καραντίνας και να εντείνει την οργή και την απογοήτευση βουλευτών των Συντηρητικών, πολλοί εκ των οποίων έχουν πει ότι περιμένουν το πόρισμα ευρύτερης κυβερνητικής έρευνας για το λεγόμενο σκάνδαλο “partygate” προτού αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν να στηρίζουν τον Τζόνσον. Κάποιοι βουλευτές των Τόρηδων έχουν ήδη καλέσει τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί.  Η ανώτερη δημόσια λειτουργός Σου Γκρέι, που έχει επιφορτιστεί με τη διερεύνηση του σκανδάλου,  ολοκληρώνει την έκθεση της και αναμένεται να την κοινοποιήσει ίσως και εντός της εβδομάδας.


Ο Τζόνσον μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με μια ψήφο εμπιστοσύνης αν 54 από τους βουλευτές του κόμματός του – δηλαδή το 15% του συνολικού αριθμού τους – καταθέσουν σχετική επιστολή σε αρμόδια επιτροπή καλώντας τον να παραιτηθεί. Σε μια τέτοια περίπτωση το Τζόνσον θα χρειαστεί την θετική ψήφο άνω του 59% των συντηρητικών βουλευτών σε μυστική ψηφοφορία, για να παραμείνει στο πόστο του. Μέχρι στιγμής ο Τζόνσον έχει καταφέρει να περιορίσει τον αριθμό των ανταρτών κάτω από το όριο των 54, αλλά η κρίση βράζει εδώ και μήνες στην κυβέρνησή του, το κύρος του έχει τρωθεί, ενώ το κόμμα του κατρακυλά στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, αν και ο ίδιος αρνείται να παραιτηθεί.


Οι συντηρητικοί βουλευτές θα μελετήσουν την έκθεση Γκρέι για να δουν αν το πόρισμά της συνάδει με τις εξηγήσεις που έχει δώσει ο ίδιος ο Τζόνσον για τις εμφανίσεις του σε κορωνοπάρτι στη Ντάουνινγκ Στριτ. Το ίματζ του πρωθυπουργού έχει τσαλακωθεί από τις κατηγορίες και ο ίδιος αναγκάστηκε να ζητήσει συγνώμη από τη βασίλισσα Ελισάβετ, όταν βγήκε στο φως ότι μέλη του προσωπικού του έκαναν δύο πάρτι την παραμονή της κηδείας του πρίγκιπα Φιλίππου. Το τελευταίο ρεπορτάζ για το πάρτι γενεθλίων του Τζόνσον «είναι μια ακόμη απόδειξη ότι έχουμε έναν πρωθυπουργό, που θεωρεί ότι οι κανόνες που ίδιος έφτιαξε, δεν ισχύουν για εκείνον», σχολίασε ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ. Αλλά οι συνεργάτες του Τζόνσον πέρασαν στην αντεπίθεση με την υπουργό Πολιτισμού Ναντίν Ντόρις να υποστηρίζει ότι δεν υπήρξε πάρτι γενεθλίων: «Όταν αγοράζουν άνθρωποι σ’ ένα γραφείο μια τούρτα απογευματιάτικα για έναν συνεργάτη τους και σταματούν δέκα λεπτά για να τραγουδήσουν happy birthday και στη συνέχεια επιστρέφουν στα γραφεία τους, αυτό λέγεται τώρα πάρτι;», έγραψε στο Τwitter.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *