Βομβαρδισμοί στη νότια Λωρίδα της Γάζας – Διεθνής πίεση για κατάπαυση του πυρός

 

 

Το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας μετατράπηκε για ακόμη μια φορά τη νύχτα της Τρίτης (26/3) προς Τετάρτη (27/3) σε θέατρο εντατικών, σφοδρών ισραηλινών αεροπορικών βομβαρδισμών, παρά τη διεθνή πίεση για να κηρυχθεί «άμεση κατάπαυση του πυρός» στον παλαιστινιακό θύλακο, που παραμένει αντιμέτωπος με γενικευμένο λιμό την 173η μέρα του πολέμου.


Πύρινη σφαίρα φώτισε τον νυχτερινό ουρανό πάνω από τη Ράφα έπειτα από αεροπορικό πλήγμα στην πόλη αυτή, στο νότιο άκρο της περιοχής, πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο, όπου είναι συγκεντρωμένοι σε απέραντες σκηνουπόλεις κάπου 1,5 εκατ. Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους βίαια εκτοπισμένοι εξαιτίας των εχθροπραξιών που κοντεύουν να κλείσουν μισό χρόνο ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη Χαμάς.

Νωρίς σήμερα το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος έκανε λόγο για τουλάχιστον 3 νεκρούς και 12 τραυματίες στα νυχτερινά πλήγματα στον τομέα της Ράφας.

Αν χρειαζόταν κάποια ένδειξη για το πόσο απελπιστική είναι η ανθρωπιστική κατάσταση, η ίδια πηγή ανακοίνωσε χθες τον θάνατο 18 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων 12 που πνίγηκαν, καθώς προσπαθούσαν να μαζέψουν τρόφιμα που ερρίφθησαν με αλεξίπτωτα από αεροσκάφη, κι άλλων έξι που ποδοπατήθηκαν υπό παρόμοιες συνθήκες.

Η Χαμάς ζήτησε από τις ξένες χώρες να σταματήσουν τις αεροπορικές ρίψεις δεμάτων με τρόφιμα και γεύματα και αξίωσε να ανοίξουν χερσαία περάσματα για την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας, που υποβάλλεται σε εξονυχιστικούς ισραηλινούς ελέγχους.


Η βοήθεια, που κάθε άλλο παρά είναι αρκετή με δεδομένες τις τεράστιες ανάγκες των 2,4 εκατ. κατοίκων του θυλάκου, εισέρχεται κυρίως από την Αίγυπτο μέσω της διέλευσης στη Ράφα, ελάχιστη όμως φθάνει ως το βόρειο τμήμα της πολιορκημένης περιοχής, όπου παιδιά πεθαίνουν από υποσιτισμό και όπου κάτοικοι είναι αναγκασμένοι να περιμένουν τις ρίψεις από τον αέρα και να ορμούν για να πάρουν όση βοήθεια μπορούν όταν προσγειώνονται τα δέματα.


«Οι ρίψεις τροφίμων με αλεξίπτωτα είναι ένα από τα αρκετά μέσα που χρησιμοποιούμε για να παραδοθεί η βοήθεια που οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα έχουν τόσο απελπιστική ανάγκη και θα τις συνεχίσουμε», ενώ θα «εργαζόμαστε χωρίς διακοπή για να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια που φθάνει μέσω χερσαίων οδών», ανέφερε η προεδρία των ΗΠΑ.

Η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Ανναλένα Μπέρμποκ, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής της στο Ισραήλ, παρότρυνε να αυξηθούν μαζικά οι παραδόσεις τροφίμων στη Λωρίδα της Γάζας με τη διευκόλυνση της διέλευσης φορτηγών.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *