«Βόμβα» από Θεοδωρίδου – Η τρίτη δόση δεν μπορεί να χτίσει το τείχος ανοσίας

Για την πορεία της εθνικής εκστρατείας εμβολιασμού έναντι του κορωνοϊού ενημέρωσαν η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού Μαρία Θεοδωρίδου και ο γενικός γραμματέας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.


Βόμβα από θεοδωρίδου

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην έκτακτη ενημέρωση η αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης του εμβολίου είναι της τάξεως του 50% σε ό,τι αφορά τη νόσο, κριτήριο χαρακτηρισμού ενός εμβολίου ως αποτελεσματικό για τον FDA.

«Αυτό που μας έχει απογοητεύσει είναι ότι δεν μπορεί το εμβόλιο να χτίσει το τείχος της ανοσία και να σταματήσει την μετάδοση. Ενώ το εμβόλιο σύμφωνα με την έρευνα είναι αποτελεσματικό και μπορεί να προστατεύσει τον οργανισμό από τον ιό»

Ως προς τη θνητότητα, η τρίτη δόση του εμβολίου προστατεύει κατά 95% μετά από δύο εβδομάδες από τη χορήγησή της. Σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου, το αντίστοιχο ποσοστό με δύο δόσεις του εμβολίου ανέρχεται σε 59%.


Επίσης, αναφέρθηκε στο long covid σύνδρομο για το οποίο τόνισε πως ακόμα δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία αν και δήλωσε πως απασχολεί πολύ τους ειδικούς. «Άτομα με δύο δόσεις έχουν 50% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αυτό το σύνδρομο» είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού.


Υποπαραλλαγή Όμικρον
Η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε ότι η υποπαραλλαγή Όμικρον  ίσως είναι πιο μεταδοτική από την μετάλλαξη «Όμικρον» αλλά δεν αυξάνει τις νοσηλείες και τους θανάτους. Σημείωσε επίσης ότι  οι επιστήμονες είναι σκεπτικοί για την χορήγηση της 4ης δόσης και ότι το  μεγάλο στοίχημα είναι να παραχθούν νέα εμβόλια που θα σταματούν την μετάδοση του ιού.  «Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, αύξηση των δόσεων των αρχικών εμβολίων δεν θα σταματήσει τα νέα στελέχη», υπογράμμισε η κα Θεοδωρίδου.

Θεμιστοκλέους – Μέχρι τώρα έχουν γίνει 75.000 εμβολιασμοί στα σπίτια
Ο κ. Θεμιστοκλεόυς ανέφερε ότι ξεπεράσαμε πλέον τους 19,4 εκατ εμβολιασμούς και ότι 7,3 εκατ. πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ενώ από την προηγούμενη Δευτέρα μέχρι σήμερα, έχουν κλειστεί 7.000 ραντεβού.

Σημείωσε επίσης ότι για το πρόγραμμα εμβολιασμού κατ’ οικον έχουν γίνει 110.000 αιτήσεις και μέχρι τώρα έχουν γίνει 75.000

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *