«Τρέχει» η Περιφέρεια Αττικής τον πολεοδομικό σχεδιασμό σε Ηράκλειο και Παπάγου-Χολαργό

Ως ιδιαίτερα σημαντικά βήματα χαρακτηρίζονται οι θετικές αποφάσεις του Συμβουλίου  Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων Βόρειου Τομέα (ΣΥΠΟΘΑ), ως προς τις εισηγήσεις της Διεύθυνσης Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Αττικής για τη τροποποίηση του Ρυμοτομικού σχεδίου της Λ. Ηρακλείου στη δήμο Ηρακλείου και των χρήσεων γης στο Δήμο Παπάγου – Χολαργού. Οι επίμαχες εγκρίσεις ανοίγουν το δρόμο προκειμένου να εκδοθούν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα και να ξεκινήσει η υλοποίηση του νέου σχεδιασμού.


Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης αφού ενημερώθηκε για τα σημαντικά αυτά βήματα από τον αρμόδιο Εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο για θέματα Χωρικού Σχεδιασμού και Αντιπλημμυρικής Προστασίας Αθ. Κατσιγιάννη, εξέφρασε την ικανοποίηση του επισημαίνοντας ότι «με τις συγκεκριμένες  ενέργειες και τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας και των στελεχών των Διευθύνσεων  Χωρικού Σχεδιασμού δρομολογούνται οι διαδικασίες για την επίλυση ζητημάτων που ταλαιπωρούν χρόνια τους δήμους και τις τοπικές κοινωνίες. Με τον τρόπο αυτό μπαίνουμε στην τελική ευθεία για μια νέα περίοδο αναπτυξιακής, λειτουργικής και περιβαλλοντικής αναβάθμισης των συγκεκριμένων περιοχών». Ο Περιφερειάρχης ζήτησε από τον Αρμόδιο Εντεταλμένο να παρακολουθεί στενά τα επόμενα βήματα των διαδικασιών με στόχο την άμεση έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων που θα περιγράφουν τα βήματα και τους τρόπους υλοποίησης του σχεδιασμού.

Ρυμοτομικό Σχέδιο Λ. Ηρακλείου Δήμου Ηρακλείου

Το ΣΥΠΟΘΑ Βόρειου Τομέα ενέκρινε ομόφωνα την εισήγηση της Διεύθυνσης Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Αττικής για την πρόταση τροποποίησης των ρυμοτομικών γραμμών των οικοδομικών τετραγώνων που εφάπτονται στη Λεωφόρο Ηρακλείου του Δήμου Ηράκλειου. Η Λεωφόρος Ηρακλείου έχει χαρακτηριστεί ως πρωτεύουσα αρτηρία σύμφωνα με το ισχύον γενικό πολεοδομικό σχέδιο και εκτείνεται σε όλο το μήκος των διοικητικών ορίων του δήμου Ηρακλείου, από τις οδούς Ιφιγενείας και Μελίνας Μερκούρη στο νότιο όριο, στα σύνορα με Νέα Ιωνία, έως τις οδούς Καραολή και Δημητρίου και Αμαρουσίου στο βόρειο όριο του δήμου στα σύνορα με Λυκόβρυση.

Το διαμορφωμένο πλάτος της είναι μεταβλητό και κυμαίνεται από 10 έως 16 μέτρα με πεζοδρόμιο επίσης μεταβλητού πλάτους. Η λεωφόρος Ηρακλείου παρουσιάζει αυξημένη κίνηση οχημάτων, συμπεριλαμβανομένων και των οχημάτων αστικών συγκοινωνιών καθώς και ανάγκη στάσης και στάθμευσης αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης και τροφοδοσίας καταστημάτων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ύπαρξη κυκλοφοριακής συμφόρησης τις ώρες αιχμής καθώς και μεγάλη αύξηση ατμοσφαιρικών ρύπων. Η σημερινή μορφή της λεωφόρου Ηρακλείου κρίνεται ανεπαρκής για την εξυπηρέτηση των καθημερινών κυκλοφοριακών φόρτων.

Με την προτεινόμενη τροποποίηση επιχειρείται η θεσμοθέτηση της λεωφόρου Ηρακλείου σε οδό δύο ρευμάτων κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, προκειμένου να είναι δυνατή η κυκλοφορία των οχημάτων η παρόδια στάθμευση για την εξυπηρέτηση των καταστημάτων και των πελατών και η κυκλοφορία των πεζών.

Η υλοποίηση αυτών των ρυθμίσεων θα έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση της απασχόλησης λόγω αναβάθμισης των καταστημάτων, την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής λόγω περιορισμού των ρύπων των αυτοκινήτων μέσω της αποφυγής κυκλοφοριακής συμφόρησης και της διευκόλυνσης της κυκλοφορίας των πεζών. Μετά την  έγκριση από το ΣΥΠΟΘΑ, ο φάκελος της μελέτης προωθείται άμεσα στο ΥΠΕΝ για την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.

Χρήσεις γης στο Δήμο Παπάγου Χολαργού


Υπερψηφίστηκε από το ΣΥΠΟΘΑ Βορείου Τομέα η πρόταση της Διεύθυνσης Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Αττικής για την τροποποίηση των χρήσεων γης στο δήμο Παπάγου-Χολαργού.Η συγκεκριμένη πολεοδομική ρύθμιση συντάχθηκε αφενός για την εφαρμογή του αναθεωρημένου γενικού πολεοδομικού σχεδίου και αφετέρου διότι προτείνεται από το δήμο η έγκριση εντοπισμένων τροποποιήσεων του ήδη  εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου και ο καθορισμός νέων ρυμοτομικών και οικοδομικών γραμμών, χρήσεων γης,  όρων και περιορισμών δόμησης,  για τον εκσυγχρονισμό και τον ορθολογικότερο πολεοδομικό σχεδιασμό της Δημοτικής Κοινότητας Χολαργού.

Οι τροποποιήσεις που προτάθηκαν είναι τροποποιήσεις που αφορούν σε εντοπισμένα ακίνητα, πλην όμως οι χρήσεις γης που καθορίζονται συνιστούν πολεοδομικές παρεμβάσεις με στόχο την ευρύτερη εξυπηρέτηση της πολεοδομικής ενότητας και τη βελτίωση του επιπέδου της ποιότητας ζωής των κατοίκων της πόλης . Μετά από την έγκριση που δόθηκε από το ΣΥΠΟΘΑ θα αποσταλεί άμεσα ο φάκελος στο ΥΠΕΝ για την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *