Το μήνυμα που έστειλε στη σύσκεψη με τους Δημάρχους της Αττικής ο Πατούλης

Η ανάγκη να προασπιστεί το κύρος του θεσμού της Αυτοδιοίκησης η οποία, όπως επισημάνθηκε, για άλλη μία φορά ενωμένη, ήταν παρούσα και δίπλα στον πολίτη τις κρίσιμες μέρες της κακοκαιρίας, υπογραμμίστηκε σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη με Δημάρχους της Αττικής.


Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα προβλήματα που προέκυψαν, οι δράσεις  Περιφέρειας και Δήμων κατά την κακοκαιρία, καθώς και η λήψη απόφασης σχετικά με τη σημερινή λειτουργία των σχολείων σε όλη την Αττική.

Οι Δήμαρχοι αφού ευχαρίστησαν τον Γ. Πατούλη για όλες τις ενέργειες της Περιφέρειας Αττικής και τη συνδρομή της στους Δήμους με στόχο την αποτελεσματική διαχείριση των συνεπειών της κακοκαιρίας, επισήμαναν πως από την αρχή της κακοκαιρίας μέχρι και σήμερα δίνουν σε συνεργασία με την Περιφέρεια, τιτάνια μάχη, μη έχοντας επαρκή μέσα και προσωπικό, προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα.

Ωστόσο διατύπωσαν σύσσωμοι τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις αντιμετωπίστηκαν ως εξιλαστήρια θύματα και στοχοποιήθηκαν, «πληρώνοντας ανεπάρκειες άλλων μηχανισμών». 

Γ. Πατούλης: «Ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης πρέπει να αντιμετωπίζεται με σεβασμό»


Ο Περιφερειάρχης Αττικής αναφερόμενος στη διαχείριση της κακοκαιρίας, υπογράμμισε πως η Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού, ενωμένη και σε αγαστή συνεργασία, απέδειξε για άλλη μία φορά πως ήταν παρούσα, δίπλα στον πολίτη, δίνοντας μεγάλη μάχη για την επίλυση των προβλημάτων και την εξυπηρέτηση των αναγκών των πολιτών.


«Η Αυτοδιοίκηση έχει ωριμάσει και είναι σε θέση να προσφέρει πολλά στον πολίτη αλλά με το κεντρικό κράτος αρωγό σ΄ αυτή την προσπάθεια» ανέφερε στην αρχική του εισήγηση ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Αντί να ψάχνουμε για εξιλαστήρια θύματα ας επικεντρωθούμε, Κράτος και Αυτοδιοίκηση, στο πώς θα διαμορφώσουμε όλοι μαζί ένα καλύτερο κράτος για τους πολίτες».

«Εμείς θα προασπίσουμε το κύρος του θεσμού της Αυτοδιοίκησης και την ιστορία μας και παράλληλα θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε ένα νέο μοντέλο διαμόρφωσης του κράτους, βασισμένο στην αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων προς την Αυτοδιοίκηση, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη», ανέφερε.

Αναφερόμενος στη διαχείριση της κακοκαιρίας, τόνισε πως η Αυτοδιοίκηση δεν αποποιείται τις ευθύνες της ωστόσο δεν έχει την πρόθεση να φορτωθεί ευθύνες άλλων. «Ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης πρέπει να αντιμετωπίζεται με σεβασμό και όχι ως δεκανίκι κατά το δοκούν», σχολίασε.

Σ΄ αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε πως για άλλη μία φορά αναδείχθηκε η ανάγκη  να υπάρξει ένα άλλο μοντέλο πολιτικής προστασίας, με καλύτερο συντονισμό και συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων, με σαφείς αρμοδιότητες και ευθύνες, αλλά και με τα επαρκή μέσα, προκειμένου η Αυτοδιοίκηση να λειτουργεί αποτελεσματικότερα υπέρ των πολιτών.


«Η βούληση μας να ενισχύσουμε τη συνεργασία με το κεντρικό κράτος με στόχο να γίνουμε  πιο ωφέλιμοι και πιο αποτελεσματικοί, είναι δεδομένη. Σ΄ αυτό το πλαίσιο ως Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία και με τους Δήμους, θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας, με στόχο όλοι μαζί από κοινού, να γίνουμε  πιο χρήσιμοι  για τους πολίτες» υπογράμμισε ο κ. Πατούλης κλείνοντας.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *