ΣτΕ: Συζητήθηκε στην Ολομέλεια η μεταβίβαση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά

Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκε η μεταβίβαση των  Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στην εταιρεία «MILINA ENTERPRISES COMPANY LIMITED» του Γιώργου Προκοπίου, έναντι 37.316.041 ευρώ. 


Η μεταβίβαση είχε “παγώσει” με απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του Δ΄ Τμήματος του ΣτΕ, η οποία είχε κάνει προσωρινά δεκτή την αίτηση του Δήμου Χαϊδαρίου, κατά της “ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ Α.Ε.” (ΕΤΑΔ Α.Ε.), με την οποία ζητούσε να ανασταλεί η εκτέλεση:

α) της από 4.6.2021 προκηρύξεως της εταιρείας ΕΤΑΔ Α.Ε. για τη διενέργεια ανοικτού πλειοδοτικού διαγωνισμού με αντικείμενο την πώληση τμήματος ακινήτου της μείζονος εκτάσεως των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και

β) της Α.Π. 9015/7.7.2021 αποφάσεως του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΤΑΔ, με την οποία ανακηρύχθηκε οριστικός πλειοδότης η εταιρεία “MILINA ENTERPRISES COMPANY LIMITED” με οικονομικό αντάλλαγμα 37.316.041,88 ευρώ.

Κατά τη σημερινή διαδικασία  συζητήθηκαν οι αιτήσεις ακύρωσης του Δήμου Χαϊδαρίου σχετικά με την ελεύθερη χρήση των κοινοχρήστων χώρων της περιοχής του και ιδίως του αιγιαλού.


Τις θέσεις του Δήμου υποστήριξε ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου Ευάγγελος Ντηνιακος, ο οποίος ανέφερε ότι η έκταση του αιγιαλού στην οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει και δεξαμενή πλοίων, (η οποία παραχωρήθηκε για 49 έτη με δυνατότητα παράτασης), συνιστά συμβατικό δικαίωμα αποκλειστικής χρήσεως του αιγιαλού (και του αντίστοιχου θαλασσίου χώρου) από τα Ναυπηγεία, κάτι που συνεπάγεται απόλυτη αδυναμία ασκήσεως των δικαιωμάτων που απορρέουν από την κοινοχρησία του αιγιαλού, η οποία υφίσταται, κατά νόμο, ανεξαρτήτως της φυσικής ή τεχνικής διαμορφώσεώς του. 


Ο Δήμος Χαϊδαρίου ανέφερε ότι ναι μεν τάσσεται υπέρ των επενδύσεων, αλλά όχι άνευ όρων.

” Δεν έχει έννομο συμφέρον ο Δήμος Χαϊδαρίου να προσφύγει στο ΣτΕ” , υποστήριξε η άλλη πλευρά, καθώς, όπως επισήμανε, δεν του ανήκει η επίμαχη περιοχή του αιγιαλού, ενώ πρόσθεσε πως η παραχώρηση έγινε από το Ελληνικό Δημόσιο και έτσι δεν θίγονται τα συμφέροντά του.

Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ θα εκδοθεί τους επόμενους μήνες.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *