Ρέθυμνο :Μαίνεται η πυρκαγιά χωρίς όμως να απειλεί σπίτια- Μεγάλη οικολογική καταστροφή

Η φωτιά ξέσπασε χθες το πρωί μεταξύ Ορνέ και Κρύας Βρύσης, στην περιοχή Άγιος Βασίλειος. 


Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Ιωάννης Ταταράκης, ανέφερε ότι η φωτιά ήταν ανεξέλεκτη όλο το βράδυ λογω των ισχυρών ανέμων, κυρίως προς την Κρύα Βρύση, ωστόσο, έκανε λόγο για καλύτερη εικόνα της πυρκαγιάς. 

«Ευτυχώς τώρα βλέπουμε ότι η φωτιά θα τεθεί υπό έλεγχο… ελπίζουμε να τεθεί υπό έλεγχο το μέτωπο ανατολικά της Ορνέ. Αλλά η καταστροφή είναι βιβλική» είπε ο κ. Ταταράκης, προσθέτοντας ότι η ένταση των ανέμων έχει πέσει, ωστόσο υπάρχουν ακόμη μεγάλες ριπές.  «Καταφέραμε να ανακόψουμε ένα κομμάτι προς Αγία Γαλήνη, όπου και εκκενώθηκε το χωριό», είπε. 

Ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου ανέφερε επίσης ότι επέστρεψαν στα σπίτια τους οι κάτοικοι των χωριών που είχαν εκκενωθεί, καθώς η φωτιά τώρα δεν απειλεί σπίτια. Σημειώσε, ωστόσο, ότι έχουν καεί πάρα πολλά ελαιόδενδρα και έχουν καταστραφεί μελίσσια.

Αυτή την ώρα επιχειρουν 110 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 33 οχήματα. Έχουν ξεκινήσει επίσης τις ρίψεις τα εναέρια μέσα. Σύμφωνα με τον κ. Ταταράκη, επιχειρούν τρία ελικόπτερα. 


Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση, οι πυροσβεστικές δυνάμεις μάχονται τόσο στην περιοχή του Ροδάκινου όσο και σε αυτό της Κρύας Βρύσης και Ορνέ. Η φωτιά κινείται σε δύο μέτωπα: Το πρώτο από Σαχτούρια (κατευθύνεται προς Αγία Γαλήνη) και το δεύτερο πολύ κοντά στην Κρύα Βρύση, όπου πυροσβέστες και εθελοντές δίνουν μάχη για να μην περάσει η φωτιά στο χωριό.


Το μέτωπο της φωτιάς είναι μεγάλο, μήκους πολλών χιλιομέτρων. Ωστόσο, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, θετικό είναι ότι οριοθετήθηκε η γραμμή προς την Αγία Γαλήνη, όπου υπάρχει μεγάλη τουριστική κίνηση. Η φωτιά είχε περάσει χθες την επαρχιακή οδό που οδηγεί από το Ρέθυμνο στην Αγία Γαλήνη με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα πύρινο μέτωπο χιλιομέτρων μεταξύ των χωριών Ορνές, Κρύα Βρύση, Σαχτούρια και Μέλαμπες.

Παράλληλα, χθές δόθηκε εντολή για την εκκένωση οικισμών: Σαχτούρια, Κρύα Βρύση, Αγιος Γιώργης, Άγιος Παύλος, Τριόπετρα, Λίγκρες, Ορνέ, Μέλαμπες.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *