Έφοδοι της Οικονομικής Αστυνομίας και σοκαριστικές μαρτυρίες στην «Κιβωτό»

Στην δομή της Κιβωτού του Κόσμου της Καλαμάτας, βρίσκονται αυτή την ώρα αστυνομικοί της υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας.


Έφθασαν λίγο μετά τις 10 το πρωί και πραγματοποιούν έρευνα.

Aντίστοιχη έρευνα έγινε χθες στη δομή της ΜΚΟ και στη Χίο, κατόπιν εντολής της οικονομικής αστυνομίας.

Την ίδια ώρα δεν έχουν τέλος οι οι αποκαλύψεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας σχετικά με την κακοποίηση των παιδιών στην Κιβωτό του Κόσμου, παράλληλα με εκείνες που αφορούν οικονομικά σκάνδαλα.

Συγκλονίζει η μαρτυρία 8χρονου για την πολλαπλής μορφής κακοποίηση που υποστηρίζει ότι υπέστη μέσα σε δομή της «Κιβωτού του Κόσμου».


Η μητέρα του ήταν εκείνη που επέμενε να ακουστεί η φωνή του παιδιού της να καταγγέλλει όσα ανατριχιαστικά αναφέρει ότι έχει βιώσει, μέσα στην δομή φιλοξενίας όπου υποτίθεται τα παιδιά θα πρέπει να βρίσκουν μια ζεστή αγκαλιά, στοργή και φροντίδα.

Το παιδί αναφέρει ότι το κλείδωναν στο περιβόητο κλουβί, όταν έκανε αταξίες και πως το «ξεχνούσαν» στην απομόνωση για ώρες, ότι του έδιναν να φάει χαλασμένο φαγητό, ότι το είχαν χωρίσει από τα αδέλφια του και ότι έχει υποστεί και σωματική βία από ανθρώπους της «Κιβωτού του Κόσμου».


 • «Μια φορά με είχανε βγάλει, ήτανε βράδυ. Έκανα χαζομάρες και  μια κυρία με έβαλε μέσα στο κλουβί και μετά μου είπε ότι «η συμπεριφορά σου είναι για κλουβί». Γι’ αυτό με έβαλε εκεί μέσα. Το πράσινο κλουβί που ήταν για τα παπαγαλάκια.
 • Πόση ώρα σε είχε εκεί μέσα κλειδωμένο;
 • Πολύ…
 • Σε είχανε χτυπήσει εσένα; 
 • Αυτή η κυρία, ναι, πολύ. Με γρατζούναγε στη πλάτη. Όταν έκανα κάτι κακό, με γρατζούναγε… Με είχε βάλει σε ένα δωμάτιο μικρό κλειδωμένο και ένα παιδί που το λέγανε **** και **** , ο **** κι ο **** με βγάλανε.  Τρεις ώρες και μετά ήρθε, επειδή φώναζα. Πέρασε μια ώρα, δυο ώρες, τρεις ώρες και με άκουσε ο **** μόνο. Ήταν 17 στα 18.
 • Σε βγάλανε δηλαδή αλλά παιδιά όχι αυτοί που έπρεπε;
 • Ναι, ναι. Παιδιά όχι παιδαγωγοί.
 • Ήσασταν μαζί με τα αδέρφια ή σας είχανε χωρίσει;
 • Είχε χωριστεί η ****   μόνη της και τον **** με εμένα μαζί.
 • Είχανε χτυπήσει και τον αδερφό σου;
 • Ναι, πρόσωπο, μπουνιές. Κι ένας άλλος φίλος μου είχε παίξει μπουνιές με τον κύριο **** (αναφέρεται σε εργαζομενο της δομής). Ένα παιδί το είχανε πετάξει κάτω με δύναμη στο κρεβάτι. Ήταν στο πάνω κρεβάτι, εγώ δεν ήθελα να κατέβω κάτω και αυτή η κυρία με τράβηξε από το πόδι και έπεσα κάτω μπρούμυτα και είχα καρούμπαλο. Δεν μπορούσα να φάω το φαγητό μου και μου το βάζανε κάθε μέρα. Μου βάζανε το ίδιο φαγητό κάθε μέρα. Χαλασμένο. Μου το βάζανε κάθε μέρα, κάθε μέρα, κάθε μέρα μέχρι να το φάω.  Με το που με είδε η μαμά στο επισκεπτήριο, ήμουν κόκαλα και πέτσα κανονικότατα. Φαινόντουσαν τα κόκαλα μου.
 • Εσύ μπορούσες να μιλήσεις με τη μαμά σου να της τα πεις αυτά;
 • Δεν μπορούσα. Έπαιρνε συνέχεια τηλέφωνο η μαμά και της το κλείνανε.
 • Μετά από πόσο καιρό από τότε που σας χτύπησαν κατάφερες να το πεις της μαμάς;
 • Μετά από πάρα πολύ καιρό. Πάνω από βδομάδα».

Μητέρα που τα παιδιά της φιλοξενήθηκαν στην Κιβωτό του Κόσμου, περιέγραψε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζούσαν οι ανήλικοι στη δομή.

«Ο μεγάλος μου είναι 14 ετών, η μικρή μου είναι 4 ετών τώρα και ο μικρός μου είναι 8,5 στα 9. Μου τα είχαν πάρει από μία ανώνυμη καταγγελία. Δηλαδή είναι πρωτάκουστο αυτό το πράγμα. Έτσι χωρίς να το ελέγξουν, χωρίς τίποτα και ήταν εκεί για έναν χρόνο περίπου. Τέλος πάντων, όταν κατάφερα και το πήρα το παιδί, βγήκε η εντολή να πάω να πάρω τα παιδιά μου. Δεν πρόλαβε να περάσει ένα 24ωρο, το παιδί μου δεν ανέπνεε καλά, είχε δύσπνοια πολύ έντονη και τελικά μπήκαμε στο νοσοκομείο. Μπήκαμε στο νοσοκομείο, έγιναν οι εξετάσεις, και όλα αυτά και τελικά μου είπαν ότι το παιδί έχει άσθμα» είπε η μητέρα.


«Δεν είχε ποτέ τίποτα, ήταν μία χαρά υγιέστατο κοριτσάκι, ένα υγιέστατο κοριτσάκι. Εκτός από αυτό όμως η κόρης μου μου περιγράφει ότι επειδή δεν της δίνανε ρούχα που τέλος πάντων της πηγαίναμε, τη χτυπούσαν παιδαγωγοί μέσα από τον χώρο του ιδρύματος και στα χέρια και στα πόδια για να την αναγκάσουν να βγάλει το φόρεμα. Και όπως καταλαβαίνετε, το παιδάκι δεν ήθελε να το βγάλει… τα καινούρια του ρούχα. Και ήταν πολύ τρομοκρατημένη, πολύ φοβισμένη. Ο γιός μου ο μικρός μου περιγράφει το τι ζούσε. Τις σκηνές που έζησε στον Βόλο. Μου έλεγε το παιδί επί λέξει ότι «μαμά με κλείδωναν σε ένα κλουβί επί ώρες και ήταν βράδυ και φοβόμουν». Του λέω, γιατί το έκαναν αυτό; Γιατί λέει ήμουν άτακτο παιδί γι΄ αυτούς και έπρεπε να τιμωρηθώ. Και μου λέγαμε ότι η συμπεριφορά μου είναι για κλουβί», συνέχισε.


Η μητέρα συνέχισε να περιγράφει με λεπτομέρεια τι συνέβαινε στη δομή.

«Υπήρχαν παιδιά που έκαναν μασάζ  στον παπά, του έπλεναν τα πόδια του, και μου τα περιέγραφε το παιδί. Εγώ έχω βάλει δικηγόρο, έκανα ασφαλιστικά μέτρα, έβγαλα προσωρινή διαταγή για να τα βλέπω, φυσικά δεν με άφηναν να τα βλέπω, παραβίαζαν δικαστική εντολή. Είχα πάει να κάνω μήνυση για παραβίαση δικαστικής εντολής και μου έλεγαν στην αστυνομία ότι «δεν είμαστε αρμόδιοι, να πάτε στην ενδοοικογενειακή βία, να κάνετε κάτι». Και τελικά, όταν έμαθα ότι τα παιδιά μου κακοποιούνταν, και τα χτύπαγαν και τους φέρονταν άσχημα, έκανα μηνύσεις πήγα έκανα δύο μηνύσεις κατά της Κιβωτού», ανέφερε η μητέρα στη συνέχεια.

«Θεώρησα ότι αυτός θα ήταν ο μοναδικός τρόπος που μπορούσα να τα προστατεύσω γιατί μου έλεγαν συνεχώς ότι δεν έχω καμία αρμοδιότητα» κατέληξε.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *