Άνοιξαν οι ουρανοί στην Αττική: Σε ποιες περιοχές βρέχει καταρρακτωδώς – Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες

Καταιγίδα πλήττει την Αττική ενώ τα έντονα καιρικά φαινόμενα εξακολουθούν να επηρεάζουν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Το επόμενο 48ωρο αναμένεται να επικρατήσει σημαντική αστάθεια με τις βροχές να εκδηλώνονται στις περισσότερες περιοχές μέχρι την Πέμπτη. 


Ορισμένες προγνώσεις κάνουν λόγο ακόμη και για χαλαζοπτώσεις, με τη βελτίωση να αρχίζει ξανά από την Κυριακή.

 
Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία κάνει λόγο για ισχυρές βροχές και καταιγίδες την Τετάρτη, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, από χαλαζοπτώσεις και ενισχυμένους ριπαίους ανέμους προβλέπονται από τις πρώτες πρωινές ώρες στην ανατολική ηπειρωτική και νησιωτική χώρα (εκτός από τα Δωδεκάνησα) και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα υπόλοιπα ηπειρωτικά. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα πελάγη τοπικά έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και οι μέγιστες τιμές της δεν θα ξεπεράσουν τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

 
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις έως 2-4 Μποφόρ, με εξαίρεση τα νοτιότερα τμήματα, όπου θα πνέουν από δυτικές γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 4-5 Μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις έως 4-5 Μποφόρ.


Στην Αττική αναμένονται παροδικές νεφώσεις και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα είναι πιθανό να είναι κατά τόπους έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις έως 2-3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 25 έως 30-31 βαθμούς.


 
Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται παροδικές νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις έως 2-3 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 29-30 βαθμούς.

Η προειδοποίηση Αρναούτογλου 

Ο Σάκης Αρναούτογλου απευθύνει έκκληση στους δήμους της χώρας τα επόμενα δύο 24ωρα για «έλεγχο και προληπτικό καθαρισμό ρεμάτων, φρεατίων αλλά και για παρεμβάσεις στην κοίτη ποταμών για την αντιμετώπιση κινδύνων απέναντι σε πλημμυρικά φαινόμενα που ενδεχομένως να προκύψουν από τις εν δυνάμει επικίνδυνες βροχές και καταιγίδες που θέλουν και τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία να εκδηλώνονται κυρίως το επόμενο 48ωρο σε πολλές περιοχές της Ελλάδας!».

Και προσθέτει: «Με αυτά τα δεδομένα, πέρα από τα αιφνίδια πλημμυρικά φαινόμενα, κίνδυνος υπάρχει και από τους ανέμους που συνήθως συνοδεύουν τις καταιγίδες, ενώ δεν αποκλείεται οι συνθήκες να είναι ευνοϊκές ακόμα και για το σχηματισμό σιφώνων (ανεμοστρόβιλων – υδροστρόβιλων!) Σε κάθε περίπτωση και για καλό και για κακό, κατά την ταπεινή μου άποψη θεωρώ πως είναι αναγκαία η επαγρύπνηση αλλά και η λήψη στοιχειωδών μέτρων προφύλαξης!»


Δείτε την ανάρτησή του 


Πάρα πολύ έντονα τα φαινόμενα, αν χρειαστεί θα ενεργοποιηθεί το 112 λέει ο Στυλιανίδης


Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπό τον υπουργό, Χρήστο Στυλιανίδη, με συμμετοχή του υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά, του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγου Αλέξιου Ράπανου, του Υπαρχηγού ΠΣ, Αντιστράτηγου Ιωάννη Πετρούτσου, του Υποστράτηγου της ΕΛΑΣ, Ελευθέριου Γκαρίλα, καθώς και του Γενικού Διευθυντή Συντονισμού της Γενική Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Φοίβου Θεοδώρου.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης, αξιολογήθηκε η πορεία της κακοκαιρίας, ενώ μετά το πέρας της σύσκεψης, ο υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης, προέβη σε δηλώσεις, τονίζοντας πως «οι μετεωρολόγοι μας εφιστούν την προσοχή ότι αναμένονται έντονες βροχοπτώσεις και ισχυρές καταιγίδες, κατά τόπους χαλαζοπτώσεις και αυξημένη κεραυνική δραστηριότητα. Αν και βρισκόμαστε ακόμα στο καλοκαίρι, πρέπει όλοι να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Τα φαινόμενα, κατά τόπους και κατά διαστήματα, θα είναι πάρα πολύ έντονα».

Όπως εξήγησε, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ήδη από χθες, σε συνέχεια της σχετικής ανακοίνωσης της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για επιδείνωση του καιρού, έχει ενημερώσει όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και κυρίως τις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας, να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, καλώντας «όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση για την άμεση αντιμετώπιση ενδεχόμενων συνεπειών εξαιτίας της κακοκαιρίας και να λάβουν όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα, ιδίως για την αποτροπή εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων. Απαιτείται διαρκής επαγρύπνηση. Απευθύνουμε, επίσης, ισχυρή σύσταση σε όλους τους πολίτες στις περιοχές όπου εκδηλώνονται ή αναμένονται έντονα φαινόμενα, να μην μετακινούνται αν δεν έχουν σοβαρό λόγο» ενώ αν κριθεί σκόπιμο, θα ενεργοποιηθεί και το 112.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *