Αισιόδοξα τα μηνύματα για την επιβατική κίνηση στην ακτοπλοΐα εφέτος

Θετικά είναι τα μηνύματα για την ακτοπλοϊκή κίνηση εφέτος, καθώς οι πρώτες εκτιμήσεις των ακτοπλόων κάνουν λόγο για αύξηση των επιβατών κατά 5% σε σχέση με το 2019- χρονιά που δεν υπήρχαν τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία του κορονοϊού.


Τουριστικοί πράκτορες εκτιμούν ότι η κίνηση θα κορυφωθεί στη διάρκεια του Πάσχα που εφέτος είναι την Κυριακή 5 Μαΐου, ενώ ενόψει και της θερινής περιόδου τα τερματικά των ακτοπλοϊκών εταιρειών δέχονται ήδη κρατήσεις και εκδίδουν ακτοπλοϊκά εισιτήρια σε υψηλότερους ρυθμούς από πέρυσι.

Η ΕΛΣΤΑΤ αναφέρει ότι το 2019 διακινήθηκαν με την ακτοπλοΐα συνολικά 19 εκατ. επιβάτες στα βασικότερα λιμάνια της χώρας ενώ άλλα 16 εκατ. μεταξύ των πορθμείων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ειδικής έκδοσης του ΙΝΣΕΤΕ η επιβατική κίνηση εσωτερικού στην ακτοπλοΐα (δεν περιλαμβάνεται, η Αδριατική) αυξήθηκε το 2023 κατά 6,7%, σε σχέση με το 2022, ενώ η εκτίμηση για τον αριθμό των επιβατών ανερχόταν σε 18,7 εκατ., έναντι 17,5 εκατ. το 2022.

Στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρουν ότι μόνο από το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας τον Πειραιά, το 2023 διακινήθηκαν συνολικά 16.158.000 εκατ. επιβάτες, έναντι 14.976.000 το 2022 και 11.846.000 το 2021 αύξηση 8%. και 35% αντίστοιχα.


Αναφορικά με τις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων αυτές παραμένουν για τους περισσότερους προορισμούς στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, ενώ ο σύνδεσμος των ακτοπλόων έχει ζητήσει τη διατήρηση του Φ.Π.Α. 13% στους επιβάτες και την επέκταση του στα Ι.Χ. αυτοκίνητα από 1/1/2025.


Φέτος αναμένεται για πρώτη φορά να λειτουργήσει με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα Λιμένων Ευάγγελου Κυριαζόπουλου παρατηρητήριο τιμών για την ακτοπλοΐα σε 20 βασικούς νησιωτικούς προορισμούς, στις οποίες περιλαμβάνονται και δρομολόγια πλοίων ενδονησιωτικά αλλά και άγονων γραμμών.

Επίσης, εξετάζεται και η εισαγωγή του μοντέλου των slots (χρονοθυρίδων) στη λειτουργία των λιμένων.

Τα slots, που είναι αρκετά διαδεδομένα στις αερομεταφορές, εξασφαλίζουν τα δρομολόγια σε συγκεκριμένες ημερομηνίες και ώρες.

Ο υπουργός Ναυτιλίας μιλώντας πρόσφατα σε δημοσιογράφους για την ασφάλεια των επιβατών στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες ενόψει της θερινής περιόδου και των θετικών μηνυμάτων για υψηλές επιδόσεις στο τουρισμό, διαβεβαίωσε ότι θα διενεργούνται από το λιμενικό σώμα όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι. Ανέφερε ότι «το θέμα της ασφάλειας αποτελεί μόνιμη πρόκληση για τις χώρες με θάλασσα και ακτοπλοΐα».


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *