26 χρόνια από την εφιαλτική νύχτα στα Ίμια

Το ημερολόγιο έγραφε 31 Ιανουαρίου 1996, όταν όλοι «πάγωσαν» στο άκουσμα της είδησης ότι ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού κατέπεσε κατά τη διάρκεια της κρίσης των Ιμίων με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και τα τρία μέλη του πληρώματος που επέβαιναν σε αυτό.


Ώρες νωρίτερα είχε συγκληθεί σύσκεψη στο γραφείο του πρωθυπουργού με στόχο τον καθορισμό της στρατηγικής για την αντιμετώπιση της κρίσης. Στο ΓΕΕΘΑ κατέφθαναν πληροφορίες ότι Τούρκοι κομάντος αποβιβάζονται στη Μικρή Ίμια. Ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού θα λάβει την εντολή να απονηωθεί από τη φρεγάτα «Ναυαρίνο» για να διαπιστώσει την παρουσία των Τούρκων στη Μικρή Ίμια.

Οι πιλότοι αφού ανέφεραν ότι είδαν 10 Τούρκους στη βραχονησίδα, εν συνεχεία θα πάρουν την εντολή να επιστρέψουν στη βάση τους. Το ελικόπτερο, που επέβαιναν οι υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός, μεταξύ των βραχονησίδων Πίτα και Καλόλιμνος χάνεται από τα ραντάρ.

Σύμφωνα με την επίσημη θέση του ελληνικού κράτους το ελικόπτερο κατέπεσε εξαιτίας κακοκαιρίας και απώλειας προσανατολισμού του πιλότου.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *