H επίσημη πρεμιέρα της ταινίας «Βάτραχοι»: Η πρώτη κινηματογραφική ταινία στα αρχαία ελληνικά με την σφραγίδα της Ελληνικής Αγωγής

 

 Με κάθε λαμπρότητα έγινε την Κυριακή 18 Σεπτρεμβρίου η πρεμιέρα της πρώτης ταινίας στα Αρχαία Ελληνικά με τον τίτλο «Frogs», «Βάτραχοι». Ένα κινηματογραφικό ταξίδι στην καρδιά της κλασικής λογοτεχνίας, ένα κινηματογραφικό αριστούργημα που αποτίει φόρο τιμής στον μεγάλο δραματουργό Αριστοφάνη και την κωμική του ιδιοφυΐα.


Ο δημιουργός της ταινίας Thibaut Lejeune και Βέλγοι διδακτορικοί φοιτητές των Αρχαίων Ελληνικών από το KU Leuven, με οδηγό το πάθος τους για τα Αρχαία Ελληνικά, κατάφεραν με απόλυτη επιτυχία να αναβιώσουν την γλώσσα των προγόνων μας με τον πιο δημιουργικό και καινοτόμο τρόπο. Οι συντελεστές ταξίδεψαν και στην Αθήνα για να απολαύσουν μαζί με το κοινό το αριστούργημά τους που προβλήθηκε σε πρώτη επίσημη προβολή στην Αθήνα. 

«Οι καρδιές μας είναι γεμάτες με ενθουσιασμό και σεβασμό για τον πλούσιο Ελληνικό πολιτισμό» δήλωσαν συγκινημένοι. Συγκεκριμένα ο Thibaut Lejeune δήλωσε: «Η έμπνευση για την ταινία μας προέκυψε από το ατελείωτο πάθος μας για τη γλώσσα, τη λογοτεχνία και τον πολιτισμό της Αρχαίας Ελλάδας. Ως απόφοιτοι στον τομέα των Κλασικών Σπουδών (Αρχαία Ελληνικά και Λατινικά), νιώσαμε επιτακτική ανάγκη να στηρίξουμε και να προωθήσουμε τη μελέτη της αρχαίας ελληνικής γλώσσας και της λογοτεχνίας της. Με το “Frogs” στοχεύουμε να φέρουμε την κλασική λογοτεχνία κοντά σε ένα σύγχρονο κοινό, ενθαρρύνοντας παράλληλα τη μελέτη όλων των πτυχών της.»

Ο ρόλος της Ελληνικής Αγωγής

Η υποστήριξη της «Ελληνικής Αγωγής», έπαιξε κομβικό ρόλο στην παραγωγή των «Βατράχων» με την προώθηση της ταινίας στην Ελλάδα και τη δημιουργία μιας δεύτερης εναλλακτικής εκδοχής με την ελληνική προφορά για την εξασφάλιση ευρύτερης προσβασιμότητας, ώστε να προσπεραστεί το εμπόδιο που δημιουργεί στους Έλληνες η ερασμιακή προφορά που ευρέως χρησιμοποιούν οι ξένοι μαθητές των Αρχαίων Ελληνικών.

Η κα Ευγενία Μανωλίδου, Διευθύντρια Σπουδών της Ελληνικής Αγωγής, άνοιξε τη βραδιά, καλωσορίζοντας κοινό και δημιουργούς δηλώνοντας ότι: «Τα Αρχαία Ελληνικά είναι η γλώσσα μας. Με το προνόμιο της γνώσης των νέων Ελληνικών που όλοι εμείς έχουμε ως βάση, μπορούμε εύκολα και γρήγορα να τα μάθουμε υπό την προϋπόθεση ότι θα τα διδαχθούμε με πιο σύγχρονες και αποτελεσματικές μεθόδους.»


Στο τέλος της ταινίας οι συντελεστές καταχειροκροτήθηκαν. Όταν ρωτήθηκαν για την εμπειρία τους απάντησαν ότι: «Η προβολή του έργου μας στην Ελλάδα ήταν μεγάλη τιμή. Ευχαριστούμε πολύ την Ελληνική Αγωγή για την υποστήριξη και την πολύτιμη βοήθεια. Επιστρέφουμε στο Βέλγιο με εμπειρίες και εικόνες που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ». 


Το πλήθος κόσμου που παρευρέθηκε στην εκδήλωση, είχε την ευκαιρία μετά το τέλος της προβολής και κατά τη διάρκεια της δεξίωσης που ακολούθησε να κάνει τις δικές του ερωτήσεις στους συντελεστές και να εκφράσει τις σκέψεις του, στις πολλές και ενδιαφέρουσες συζητήσεις.

Μετά από την επίσημη προβολή της ταινίας στην Αθήνα, το «Frogs» θα είναι πια διαθέσιμο ΔΩΡΕΑΝ στο YouTube, που σημαίνει ότι μπορούν να απολαύσουν όλοι αυτή την αξιέπαινη προσπάθεια. Με την ελληνική και ερασμιακή προφορά και υπότιτλους σε πολλές διαφορετικές γλώσσες,  συμπεριλαμβανομένης και της νέας Ελληνικής.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *