Το φρούτο που δεν κάνει καλό στο έντερό σου, σύμφωνα με γιατρό του Χάρβαρντ

22 Οκτωβρίου 2025, 12:41
Χρόνος ανάγνωσης 5 λεπτά

Όλοι και όλες γνωρίζουμε ότι τα φρούτα είναι απαραίτητα για την υγεία μας, όμως δεν ωφελούν όλα το πεπτικό σύστημα με τον ίδιο τρόπο. Ο γαστρεντερολόγος Dr. Saurabh Sethi, με πολυετή εμπειρία στο Harvard, εξηγεί ποια φρούτα ενισχύουν πραγματικά την υγεία του εντέρου και ποια καλό είναι να αποφεύγουμε. Η μεγαλύτερη έκπληξη;

Η υπερώριμη μπανάνα, ένα φρούτο που θεωρούμε «αθώο» και ιδανικό για πρωινό, βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των επιβαρυντικών.

Γιατί η μπανάνα μπορεί να βλάψει το έντερο

Σύμφωνα με τον Dr. Sethi, όσο πιο ώριμη γίνεται μια μπανάνα, τόσο αυξάνεται η περιεκτικότητά της σε σάκχαρα και μειώνεται η ποσότητα ανθεκτικού αμύλου — ενός τύπου υδατάνθρακα που δεν χωνεύεται στο λεπτό έντερο και λειτουργεί ως «τροφή» για τα καλά βακτήρια του παχέος εντέρου. «Οι υπερώριμες μπανάνες είναι σαν μπάρες Mars με κίτρινο φλοιό», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ειδικός.

Αντίθετα, οι ελαφρώς πράσινες μπανάνες είναι πλούσιες σε ανθεκτικό άμυλο και διαλυτή ίνα, στοιχεία που βοηθούν στη σωστή λειτουργία του εντέρου, στη ρύθμιση των κινήσεων και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

Η ίνα: ο πιο σημαντικός «σύμμαχος» του πεπτικού

Η φυτική ίνα είναι θεμελιώδης για την υγεία του εντέρου. Η διαλυτή ίνα, που υπάρχει σε φρούτα όπως το ακτινίδιο, απορροφά το νερό και σχηματίζει ένα μαλακό τζελ μέσα στο έντερο, διευκολύνοντας τη διέλευση των κοπράνων και μειώνοντας τη δυσκοιλιότητα. Η αδιάλυτη ίνα, από την άλλη, προσθέτει όγκο και βοηθά στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, αποτρέποντας τη στασιμότητα.

Ο συνδυασμός αυτών των δύο ειδών ινών δεν βελτιώνει μόνο τη λειτουργία του εντέρου αλλά και τη συνολική υγεία του οργανισμού, καθώς μειώνει τον χρόνο παραμονής των αποβλήτων και αποτρέπει την επαφή των τοξινών με τα τοιχώματα του εντέρου.

Τα φρούτα που ωφελούν το έντερο

Σύμφωνα με τον Dr. Sethi, στην κορυφή της λίστας των ωφέλιμων φρούτων βρίσκονται τα μπλε μούρα και τα ρόδια. Τα μούρα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, ενώ τα ρόδια περιέχουν πολυφαινόλες που μειώνουν τη φλεγμονή, έναν από τους βασικούς παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Μελέτη του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης έδειξε ότι όσοι καταναλώνουν διατροφή πλούσια σε πολυφαινόλες έχουν 46% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπαθειών.

 

Επιμέλεια: Συντακτική ομάδα


Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Το glam μακιγιάζ της Σίντνεϊ Σουίνι είναι ιδανικό για ένα εντυπωσιακό Christmas look – Πώς να το πετύχετε

Η Sydney Sweeney εντυπωσιάζει ξανά με ένα μακιγιάζ που συνδυάζει

Oι ασκήσεις των πέντε λεπτών για να αποβάλλετε το πρωινό στρες

Πολλοί άνθρωποι ζουν με μόνιμο στρες και προσπαθούν διαρκώς να

Περπάτημα ή τρέξιμο; Ποιο είναι τελικά καλύτερο για την υγεία μας

Περπάτημα και τρέξιμο ανήκουν στις πιο αποτελεσματικές μορφές αερόβιας άσκησης

Ρεβεγιόν: Το απόλυτο μανικιούρ για να κλέψετε την παράσταση

Όταν μιλάμε για τα νύχια του ρεβεγιόν, αναζητάμε μια ιδέα

To εντυπωσιακό χτένισμα της Σελένα Γκόμεζ: Ιδανικό για τις γιορτές εάν έχετε μακριά μαλλιά

Αν και το τελευταίο χρονικό διάστημα η Selena Gomez εμπνέει