Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για τον οργανισμό μας, καθώς παίζει βασικό ρόλο σε πολλές ζωτικές λειτουργίες. Aποτελεί δομικό στοιχείο των μυών, ενώ πολλά ένζυμα και ορμόνες στο σώμα μας είναι πρωτεϊνικής φύσης και συμμετέχουν σε σημαντικές διεργασίες, όπως ο μεταβολισμός και η πέψη. Η πρωτεΐνη συμβάλλει ακόμη στην παραγωγή αντισωμάτων, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση λοιμώξεων και ασθενειών, αλλά και στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.
Οι καλές πηγές πρωτεΐνης περιλαμβάνουν το κρέας, το ψάρι, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς και την κινόα, ενώ είναι σημαντικό να έχουμε μια ισορροπημένη πρόσληψη πρωτεΐνης, ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού μας.
Yπάρχουν ωστόσο πολλοί λόγοι να μην το «παρακάνουμε» με την πρωτεΐνη. Ακολουθούν δέκα από αυτούς, όπως παρουσιάζονται από το First Post:
1. Καταπόνηση νεφρών: Η υπερβολική πρωτεΐνη προκαλεί υπερλειτουργία των νεφρών, επιδεινώνοντας την πορεία σχετικών νόσων εξαιτίας του αζώτου που καλούνται να αποβάλλουν.
2. Αφυδάτωση: Η υψηλή πρόσληψη πρωτεϊνών μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση, καθώς τα νεφρά αποβάλλουν την περίσσεια αζώτου και ουρίας.
3. Προβλήματα πέψης: Η υπερβολική ποσότητα πρωτεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα ή διάρροια, ειδικά αν η πρόσληψη φυτικών ινών είναι χαμηλή.
4. Αύξηση βάρους: Η επιπλέον πρωτεΐνη μετατρέπεται σε λίπος εάν η πρόσληψη θερμίδων υπερβαίνει την ενεργειακή δαπάνη.
5. Κίνδυνος καρδιακών παθήσεων: Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ζωικές πρωτεΐνες, ιδίως το κόκκινο κρέας, μπορεί να αυξήσουν τη χοληστερόλη και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
6. Κακή αναπνοή: Η κέτωση από την υπερβολική πρωτεΐνη μπορεί να προκαλέσει έντονη και δυσάρεστη οσμή της αναπνοής.
7. Απώλεια ασβεστίου: Η υπερβολική ποσότητα πρωτεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση ασβεστίου, η οποία δυνητικά αυξάνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.
8. Καταπόνηση του ήπατος: Η υπερβολική πρωτεΐνη μπορεί να καταπονήσει το συκώτι, επηρεάζοντας την ικανότητά του να επεξεργάζεται αποτελεσματικά τα απόβλητα.
9. Αύξηση του κινδύνου καρκίνου: Η υψηλή κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος συνδέεται με ορισμένους καρκίνους, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου.
10. Ανισορροπία στην πρόσληψη θρεπτικών συστατικών: Η υπερκατανάλωση πρωτεϊνών μπορεί να μειώσει την πρόσληψη βασικών υδατανθράκων, λιπών και μικροθρεπτικών συστατικών που απαιτούνται για την ισορροπημένη υγεία.