Το αλάτι θεωρείται βασικό συστατικό σε κάθε κουζίνα και χρησιμοποιείται για να νοστιμίζει το φαγητό και να ενισχύει τη γεύση. Το αλάτι, γνωστό επιστημονικά ως χλωριούχο νάτριο, είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης της ισορροπίας των υγρών, της λειτουργίας των νεύρων και της σύσπασης των μυών.
Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση χλωριούχου νατρίου μπορεί να είναι επιβλαβής. Στον σημερινό γρήγορο ρυθμό ζωής, τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα γεύματα σε εστιατόρια και ακόμη και τα συσκευασμένα σνακ συχνά περιέχουν μεγάλες ποσότητες αλατιού, με αποτέλεσμα να υπερβαίνουμε το όριο ημερήσιας πρόσληψης, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την υγεία μας.
Με την πάροδο του χρόνου, η υπερβολική πρόσληψη αλατιού μπορεί να συμβάλει σιωπηλά σε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακά προβλήματα και πιθανότητα εγκεφαλικού.
Σύμφωνα με το Ινδικό Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας (ICMR) και την εκστρατεία “One Pinch of Salt” (Μια πρέζα αλάτι), η μέση ημερήσια πρόσληψη αλατιού παγκοσμίως υπερβαίνει το όριο των 5 γραμμαρίων που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Αυτό το γεγονός ευθύνεται για περίπου 1,89 εκατομμύρια θανάτους ετησίως, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Ποιο είναι το ιδανικό όριο ημερήσιας πρόσληψης αλατιού;
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η ημερήσια πρόσληψη αλατιού δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 2.300 χιλιοστόγραμμα (περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι). Αυτή είναι η ασφαλής πρόσληψη αλατιού για έναν υγιή άνθρωπο. Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι καταναλώνουν σημαντικά μεγαλύτερες ποσότητες χωρίς καν να το συνειδητοποιούν.
Ενδείξεις υπερβολικής κατανάλωσης αλατιού
Υπέρταση: Η υπερβολική πρόσληψη νατρίου προκαλεί κατακράτηση υγρών στον οργανισμό, αυξάνοντας τον όγκο του αίματος και επιβαρύνοντας τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων. Αυτό οδηγεί σε μια χρόνια κατάσταση πίεσης, που ονομάζεται υπέρταση.
Καρδιακές παθήσεις: Η επίμονη υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να βλάψει την καρδιά, καθιστώντας τα αιμοφόρα αγγεία άκαμπτα και αυξάνοντας τον κίνδυνο σοβαρών παθήσεων, όπως καρδιακές προσβολές και καρδιακή ανεπάρκεια.
Κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου: Καθώς τα αιμοφόρα αγγεία υποβαθμίζονται, ο ανθρώπινος οργανισμός γίνεται πιο επιρρεπής σε εγκεφαλικά επεισόδια, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρή αναπηρία ή ακόμα και θάνατο.
Βλάβη στα νεφρά: Τα νεφρά επίσης υφίστανται τις συνέπειες των υψηλών επιπέδων νατρίου. Η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε νεφρικά προβλήματα και ενδεχομένως σε νεφρική ανεπάρκεια.
Πώς να μειώσετε την καθημερινή πρόσληψη αλατιού
Χρησιμοποιήστε αλάτι με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο: Αντικαταστήστε το παραδοσιακό επιτραπέζιο αλάτι με εναλλακτικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο. Αυτός ο τύπος αλατιού περιέχει περίπου 15% λιγότερο νάτριο. Είναι πλούσιο σε κάλιο, το οποίο μπορεί να συμβάλλει περαιτέρω στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Μαγειρέψτε με λίγο αλάτι: Όταν προετοιμάζετε γεύματα, προτιμήστε ολόκληρα τρόφιμα, όπως φρέσκα φρούτα, λαχανικά και άπαχες πρωτεΐνες που έχουν φυσικά χαμηλότερα επίπεδα νατρίου. Δοκιμάστε διάφορα βότανα και μπαχαρικά για να ενισχύσετε τις γεύσεις χωρίς να χρειαστεί να προσθήκη αλατιού.
Αλλάξτε τις συνήθειες στο τραπέζι: Σκεφτείτε δύο φορές πριν πάρετε την αλατιέρα στο τραπέζι. Δοκιμάστε πρώτα το φαγητό σας πριν προσθέσετε αλάτι.
Διατροφή Dash: Τα άτομα που πάσχουν από υπέρταση ακολουθούν τη διατροφή DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), η οποία δίνει έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τις άπαχες πρωτεΐνες, ενώ μειώνει σημαντικά την πρόσληψη νατρίου.


