Το αίσθημα της κατάθλιψης είναι μια ψυχική κατάσταση που επηρεάζει τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τη διάθεση και τη συμπεριφορά ενός ατόμου. Ουσιαστικά, είναι κάτι παραπάνω από απλή θλίψη ή στιγμιαία απογοήτευση, πρόκειται για μια βαθιά, παρατεταμένη αίσθηση κενότητας και απελπισίας, που μπορεί να επηρεάσει την καθημερινή ζωή του ατόμου σε μεγάλο βαθμό.
Τα άτομα που υποφέρουν από κατάθλιψη συχνά νιώθουν αποκομμένα από τον κόσμο γύρω τους, δυσκολεύονται να βρουν νόημα και χαρά στις καθημερινές δραστηριότητες, ενώ ως επί το πλείστον δεν έχουν την διάθεση να καταπιαστούν με τις υποχρεώσεις τους.
Αξίζει να γνωρίζετε πως τα συμπτώματα της κατάθλιψης συχνά σχετίζονται με αρνητικές σκέψεις, αϋπνία ή υπερβολικό ύπνο, διαταραχές στην όρεξη, το αίσθημα ενοχής, καθώς και δυσκολία στη συγκέντρωση.
Σύμφωνα με έρευνες τα ποσοστά της κατάθλιψης είναι συνεχώς αυξανόμενα, ενώ υπάρχει ένα φρούτο που συμβάλλει σημαντικά την βελτίωση της ψυχικής υγείας. Για την ακρίβεια, είναι ευρέως γνωστό πως η ψυχολογική κατάσταση του ατόμου επηρεάζεται άμεσα από τις τροφές που καταναλώνει, ενώ όλα τα ζωτικά όργανα είναι συνδεδεμένα με όλες τις λειτουργίες του εγκεφάλου. Αυτό σημαίνει πως η διατροφή έχει άμεσο αντίκτυπο στην ψυχολογία.
Πώς τα πορτοκάλια μειώνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο πανεπιστήμιο του Harvard, η κατανάλωση εσπεριδοειδών μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο της ψυχικής ασθένειας, της κατάθλιψης. Αυτό συμβαίνει καθώς τα φρούτα αυτής της κατηγορίας συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του μικροβιώματος του εντέρου. Να θυμάσαι πως το όργανο του εντέρου, έχει χαρακτηριστεί, σε πολλές περιπτώσεις, ως δεύτερος εγκέφαλος στο σώμα, λόγω των βασικών λειτουργιών που πραγματοποιεί.
Πιο συγκεκριμένα, μόλις ένα πορτοκάλι την ημέρα φαίνεται πως είναι αρκετό για να μειώσει τον κίνδυνο κατάθλιψης κατά 20%, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία.
Με το πορτοκάλι να έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην καταπολέμηση της κατάθλιψης, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως υπάρχει άμεση σύνδεση αυτού του φρούτου με τις εκκρίσεις του εγκεφάλου, δίνοντας το έναυσμα να χαρακτηριστεί ως ένα φυσικό αντικαταθλιπτικό «φάρμακο». Μάλιστα σύμφωνα με τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την έρευνα τα φρούτα όλων των κατηγοριών συμβάλλουν σημαντικά στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού και στην γενικότερη υγεία του μεταβολισμού, ωστόσο δεν έχουν καθοριστικό ρόλο για το αίσθημα της θλίψης.
Οι ερευνητές αναζήτησαν επίσης συνδέσεις μεταξύ της πρόσληψης εσπεριδοειδών και συγκεκριμένων ειδών βακτηρίων στο μικροβίωμα του εντέρου, τα οποία ενδεχομένως να είναι ευεργετικά. Αναλύοντας τα δείγματα κοπράνων και χρησιμοποιώντας τα αποτελέσματα της αλληλούχισης του DNA, εντόπισαν ένα είδος βακτηρίου που ξεχώρισε: το Faecalibacterium prausnitzii (F. prausnitzii). Η συγκέντρωση του συγκεκριμένου βακτηρίου ήταν σε αφθονία σε άτομα που δεν έπασχαν από κατάθλιψη, σε σύγκριση με άτομα που είχαν κατάθλιψη, ενώ η κατανάλωση πολλών εσπεριδοειδών σχετιζόταν επίσης με υψηλά επίπεδα F. prausnitzii.
Η αντικαταθλιπτική δράση των πορτοκαλιών εντοπίζεται στο γεγονός ότι τα εσπεριδοειδή διεγείρουν την ανάπτυξη του βακτηρίου F. prausnitzii, επηρεάζοντας την παραγωγή των νευροδιαβιβαστών σεροτονίνης και ντοπαμίνης – δύο βιολογικών μορίων που είναι γνωστό ότι τονώνουν τη διάθεση.
«Τα συγκεκριμένα βακτήρια χρησιμοποιούν μια μεταβολική οδό γνωστή ως ο κύκλος I της S-αδενοσυλ-L-μεθειονίνης για να επηρεάσουν τα επίπεδα δύο νευροδιαβιβαστών – της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης – που παράγονται από τα ανθρώπινα κύτταρα στο έντερο. Αυτοί οι νευροδιαβιβαστές ρυθμίζουν τον τρόπο με τον οποίο η τροφή περνάει από τον πεπτικό σωλήνα, αλλά μπορούν επίσης να ταξιδέψουν στον εγκέφαλο, όπου ανεβάζουν τη διάθεση», σύμφωνα με τον Δρ. Raaj Mehta, καθηγητή Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και γιατρού στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.
Τα πορτοκάλια είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και αγαπημένα φρούτα στον κόσμο. Ανήκουν στην οικογένεια των εσπεριδοειδών και είναι πλούσια σε βιταμίνες, κυρίως βιταμίνη C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στην προστασία από διάφορες λοιμώξεις. Επιπλέον, περιέχουν φυτικές ίνες, κάλιο, αντιοξειδωτικά και φλαβονοειδή, συστατικά που συμβάλλουν στην βελτίωση της πέψης και της λειτουργία της καρδιάς.