Περίσσεψε φαγητό από τα Χριστούγεννα; Πόσο καιρό μπορείτε να το κρατήσετε

27 Δεκεμβρίου 2025, 15:20
Χρόνος ανάγνωσης 6 λεπτά

Υπάρχουν τρία βασικά πράγματα που πρέπει να λάβεις υπόψη, όταν πρόκειται για τη διατήρηση και την ασφαλή κατανάλωση ενός πιάτου μετά το πέρας της ημέρας των Χριστουγέννων, εάν:

-το προϊόν είναι ευπαθές ή όχι,
-οι χρόνοι και οι θερμοκρασίες που χρησιμοποιούνται κατά την προετοιμασία του φαγητού και
-ο τρόπος χειρισμού του φαγητού κατά τη διαδικασία προετοιμασίας και μεταφοράς.

Ορισμένα τρόφιμα είναι πιο επιρρεπή σε βακτήρια παθογόνα και ορισμένα τρόφιμα είναι πιο επιρρεπή σε διασταυρούμενη μόλυνση. Με τη μεγάλη ποικιλία πιάτων που εμφανίζονται συνήθως την ημέρα των Χριστουγέννων (όπως πουλερικά, σαλάτες, θαλασσινά και τυριά) λαμβάνοντας υπόψη πότε ετοιμάστηκε για πρώτη φορά κάθε πιάτο θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά στην αποφυγή μιας δυσάρεστης μόλυνσης με παθογόνα.

Πόσο καιρό μπορείς να διατηρήσεις το χριστουγεννιάτικο φαγητό

Τα θαλασσινά θα πρέπει να καταναλώνονται το συντομότερο δυνατό μετά την αγορά τους. Οι γαρίδες, μάλιστα, καλό είναι να καλύπτονται με πλαστική μεμβράνη στο πιο κρύο μέρος του ψυγείου πριν την κατανάλωση ενώ δεν συστήνεται η κατανάλωσή τους μετά το πρώτο 24ωρο.

Μόλις ανοιχτεί, ένα σκληρό τυρί όπως η παρμεζάνα ή το τσένταρ είναι ασφαλή για κατανάλωση έως και έξι εβδομάδες. Ένα ημίσκληρο τυρί, όπως μια γραβιέρα ή γκούντα, είναι καλό για έως και τρεις εβδομάδες.

Εάν μια πιατέλα έχει μείνει στο τραπέζι για λιγότερο από δύο ώρες, μπορεί να καταναλωθεί με ασφάλεια ή να καταψυχθεί ξανά για μελλοντική χρήση. Μετά το όριο των δύο ωρών, ωστόσο, ορισμένα τρόφιμα (ψάρια, μαγιονέζα) μπορεί να αρχίσει να μειώνεται ο χρόνος ζωής τους, με τους ειδικούς να συνιστούν να απορρίπτονται μετά από τέσσερις ώρες.

Το ζαμπόν ή η γαλοπούλα συνιστάται να καλύπτονται στο πιάτο μόλις σταματήσουν να αχνίζουν και να τα βάλετε αμέσως στο ψυγείο, αποτρέποντας το σχηματισμό και την ανάπτυξη βακτηρίων. Η ψύξη των τροφίμων σε μικρότερες μερίδες θα επιταχύνει επίσης τη διαδικασία ψύξης.

Tο μαγειρεμένο φαγητό στο ψυγείο διατηρείται περίπου 3 με 4 ημέρες, ενώ το ωμό κοτόπουλο και οι κιμάδες 1 έως 2 ημέρες. Μην ξεχνάς ότι ακόμα και σε θερμοκρασίες ψύξης αναπτύσσονται οι μικροοργανισμοί. Η θερμοκρασία της ψύξης πρέπει να παραμένει κάτω από τους 5OC. Προσοχή, όσο φορτώνεις το ψυγείο τόσο μειώνεται και η απόδοση της ψύξης.

Extra tips

-Μην καταψύχεις ξανά οτιδήποτε ήταν αρχικά κατεψυγμένο πριν μαγειρευτεί.

-Μην υπερφορτώνεις το ψυγείο σου αλλά φρόντισε να κυκλοφορεί άνετα ο ψυχρός αέρας, διότι αυτό έχει ως συνέπεια την διατήρηση της ποιότητας των τροφίμων σου.

-Εάν ξαναζεστάνεις το μαγειρεμένο φαγητό με λάθος τρόπο, τότε θέτεις σε κίνδυνο την υγεία όσων σκοπεύουν να το καταναλώσουν. H επαναθέρμανση πρέπει να γίνει μια και μοναδική φορά.

 

 

 

Eπιμέλεια: Συντακτική ομάδα


Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Στρατηγικές επιβίωσης σε έναν γάμο που περνά κρίση – Τι να κάνετε εάν έχετε αποφασίσει ότι δεν θα φύγετε

Η συζυγική δυσαρέσκεια δεν οδηγεί πάντα σε χωρισμό. Για αρκετούς

Η μίνι φούστα ξανασυναντά τις μπότες – Πώς θα πετύχετε τον πιο θηλυκό συνδυασμό του χειμώνα

Ο συνδυασμός μίνι φούστα και ψηλές μπότες αποτελεί ένα από

Τα «σωτήρια» tips για να πετύχετε ένα μακιγιάζ που κρύβει την κούραση και «φωτίζει» το βλέμμα

Με μερικές απλές κινήσεις και τα σωστά προϊόντα μακιγιάζ, μπορείς

Αυτές είναι οι πιο απλές ασκήσεις για επίπεδη κοιλιά – Γρήγορα και εύκολα στο σπίτι

Καθώς μεγαλώνουμε, η διατήρηση μιας επίπεδης και δυνατής κοιλιάς γίνεται

Η JLo φόρεσε με στιλ το πιο πρακτικό αξεσουάρ του χειμώνα – Το έχουμε όλες στην ντουλάπα μας

Ενώ το κρύο φέρνει στην ντουλάπα την αναμενόμενη χειμερινή ρουτίνα