Η κατακράτηση υγρών είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν και η υγρασία εντείνεται. Αν και η κατακράτηση δεν αποτελεί σοβαρή ιατρική κατάσταση, σίγουρα μπορεί να προκαλέσει δυσφορία και να επηρεάσει το σωματικό βάρος, προκαλώντας αύξηση που φτάνει ακόμη και τα δύο κιλά.
Όπως εξηγεί στο ισπανικό Telva η διατροφολόγος Elena Soria, οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς σε αυτή την κατάσταση, καθώς οι ορμονικές διακυμάνσεις που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση, την εμμηνόρροια ή την εγκυμοσύνη την επιδεινώνουν.
Η ζέστη και η υγρασία επιδρούν στο σώμα, διαστέλλοντας τα αιμοφόρα αγγεία και επιβραδύνοντας το λεμφικό σύστημα, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση υγρών στα κάτω άκρα και τη σχετική αύξηση βάρους. Ευτυχώς, με τις κατάλληλες διατροφικές επιλογές και έναν ενεργό τρόπο ζωής, μπορείτε να περιορίσετε αυτή την ενόχληση και να βοηθήσετε το σώμα σας να αποβάλει τα περιττά υγρά.
Πώς βοηθάει η διατροφή στη μείωση της κατακράτησης υγρών
Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην κατακράτηση υγρών. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα τρόφιμα πλούσια σε αλάτι και τα έτοιμα γεύματα εντείνουν το πρόβλημα. Για να μειώσετε την κατακράτηση, είναι απαραίτητο να επιλέγετε τρόφιμα που είναι πλούσια σε κάλιο και νερό, καθώς αυτά βοηθούν στην αποβολή υγρών από τον οργανισμό.
Επιπλέον, είναι σημαντικό να αποφύγετε ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, όπως ορισμένα ισοτονικά ποτά, και να προσπαθείτε να εντάξετε τη σωματική άσκηση στην καθημερινότητά σας.
Ακόμη και μια απλή δραστηριότητα, όπως το περπάτημα για 20 λεπτά κάθε μέρα, μπορεί να κάνει τη διαφορά. Αθλήματα όπως η ποδηλασία, το κολύμπι ή ο χορός ενισχύουν τη κυκλοφορία του αίματος και βοηθούν στην πρόληψη της κατακράτησης υγρών.
Ειδικότερα, όσοι εργάζονται καθισμένοι για πολλές ώρες, καλό είναι να σηκώνονται και να κινούνται για 2-3 λεπτά κάθε ώρα.
Τι τροφές να προτιμήσετε για να μειώσετε την κατακράτηση
Για να καταπολεμήσετε την κατακράτηση υγρών, η διατροφή σας θα πρέπει να περιλαμβάνει τροφές που προάγουν την ισορροπία των υγρών στον οργανισμό. Σύμφωνα με την Elena Soria, φρούτα όπως οι φράουλες, τα πορτοκάλια, τα μήλα, οι μπανάνες και το γκρέιπφρουτ, καθώς και λαχανικά όπως το μαρούλι, τα καρότα, το μπρόκολο και οι πατάτες, είναι εξαιρετικές επιλογές.
Αυτές οι τροφές είναι πλούσιες σε νερό και κάλιο και βοηθούν στην αποβολή των τοξινών μέσω των ούρων.
Αξιοσημείωτο είναι ότι και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα και το γιαούρτι, καθώς και τα ψάρια όπως ο σολομός, οι σαρδέλες και ο μπακαλιάρος, περιέχουν συστατικά που προάγουν την αποβολή υγρών και συμβάλλουν στη μείωση του πρηξίματος.
Επιπλέον, τα άπαχα κρέατα όπως το κοτόπουλο, η γαλοπούλα και το μοσχάρι είναι καλές επιλογές για την ενίσχυση της διατροφής σας.
Η Soria τονίζει επίσης τη σημασία των τροφών με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, καθώς πολλές από αυτές τις τροφές βοηθούν στην αποβολή των τοξινών και στην εξισορρόπηση των επιπέδων του νερού στο σώμα.
Τι να αποφύγετε και πώς να αντικαταστήσετε το αλάτι
Η διατροφολόγος επισημαίνει ότι τα τρόφιμα πλούσια σε αλάτι, όπως τα επεξεργασμένα κρέατα, τα αλμυρά σνακ και τα έτοιμα φαγητά, ενισχύουν την κατακράτηση υγρών και πρέπει να περιορίζονται ή να εξαλείφονται από τη διατροφή.
Αντί για αλάτι, προτείνει τη χρήση μπαχαρικών και αρωματικών βοτάνων για να ενισχύσετε τη γεύση των φαγητών σας χωρίς τις αρνητικές συνέπειες του νατρίου.
Επιπλέον, η Soria συνιστά την αποφυγή των ραφιναρισμένων σακχάρων, όπως τα γλυκά, τα αρτοσκευάσματα και οι χυμοί του εμπορίου, καθώς και των υδατανθράκων από ραφιναρισμένα δημητριακά, όπως το λευκό ψωμί και τα ζυμαρικά. Αν και τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα όσπρια είναι υγιεινές επιλογές, η προσωρινή εξάλειψή τους μπορεί να βοηθήσει στην ταχύτερη μείωση της κατακράτησης υγρών.

