Οι καλύτερες τροφές για να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα

Συγκεκριμένες τροφές μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος με φυσικό τρόπο και να μας κρατήσουν υγιείς.


Αλλεργίες, αυτοάνοσα νοσήματα ή επικίνδυνες λοιμώξεις μπορούν να αποφευχθούν αν το ανοσοποιητικό μας σύστημα λειτουργεί σωστά. Η σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος έχει καθοριστικό ρόλο για την υγεία, γι’ αυτό και ακολουθούν οι τροφές που μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την υγεία σας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.


Μανιτάρια

Τα μανιτάρια περιέχουν σελήνιο, η ανεπάρκεια του οποίου μπορεί να προκαλέσει αυξημένη ευαισθησία στην προσβολή από ιό, όπως διαπιστώθηκε σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients.

Η ριβοφλαβίνη και η νιασίνη που βρίσκονται στα μανιτάρια είναι επίσης σημαντικές για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Δοκιμάστε να προσθέσετε μια χούφτα μανιτάρια στη σάλτσα ζυμαρικών, στην ομελέτα και στην ομελέτα σας ή ρίξτε τα πάνω σε μια σπιτική πίτσα.

Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε, ενός άλλου αντιοξειδωτικού που είναι υπεύθυνο για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού

Γιαούρτι

Το γιαούρτι περιέχει ζωντανές και ενεργές καλλιέργειες που ονομάζονται προβιοτικά.

Αυτά μπορούν να βοηθήσουν στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος και να διατηρήσουν το έντερο και τον εντερικό μας σωλήνα υγιή και απαλλαγμένο από βακτήρια που προκαλούν ασθένειες. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γιαούρτι, τείνουν επίσης να είναι καλές πηγές βιταμίνης D. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Archives of Internal Medicine διαπίστωσε ότι η έλλειψη βιταμίνης D συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο να προσβληθείτε από κρυολόγημα ή γρίπη.

Λάχανο

Αυτό το φθηνό χειμωνιάτικο λαχανικό είναι πηγή γλουταμίνης, η οποία έχει επισημανθεί από πολλές μελέτες, συμπεριλαμβανομένης μιας στο περιοδικό Nutrients, ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Δοκιμάστε το στις χειμερινές σούπες και τα μαγειρευτά σας, ή ρίξτε το ψιλοκομμένο ωμό λάχανο στα wraps ή τις σαλάτες σας για να προσθέσετε ένα ωραίο τραγανό που δεν θα αλλάξει το γευστικό προφίλ του γεύματος.

Σκόρδο

Το σκόρδο περιέχει το ενεργό συστατικό αλισίνη, το οποίο καταπολεμά τις λοιμώξεις και τα βακτήρια με τις αντιβακτηριακές και αντιμυκητιασικές του ιδιότητες.

Το ψιλοκομμένο σκόρδο είναι υπέροχο σοταρισμένο με σπανάκι και λίγο ελαιόλαδο για ένα απλό συνοδευτικό πιάτο, ενώ το ψιλοκομμένο σκόρδο είναι επίσης μια νόστιμη προσθήκη στη σπιτική σάλσα.

Ψάρι

Το σελήνιο, το οποίο είναι ιδιαίτερα άφθονο στα οστρακοειδή, όπως τα στρείδια, οι αστακοί, τα καβούρια και τα μύδια, βοηθά τα λευκά αιμοσφαίρια να παράγουν κυτοκίνες – πρωτεΐνες που βοηθούν στην απομάκρυνση των ιών της γρίπης από τον οργανισμό.


Επιπλέον, ο σολομός, το σκουμπρί και η ρέγγα είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά, τα οποία μειώνουν τη φλεγμονή και αυξάνουν τη ροή του αέρα, προστατεύοντας τους πνεύμονες από το κρυολόγημα και τις λοιμώξεις του αναπνευστικού. Ανακατέψτε κονσερβοποιημένο σολομό με μισό πολτοποιημένο αβοκάντο, μια κουταλιά μουστάρδα Dijon και μια κουταλιά μαγιονέζα για να φτιάξετε μια γευστική και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά σαλάτα σολομού που είναι ιδανική σε ένα wrap, σε ένα σάντουιτς ή απλά με κράκερς.


 

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *