Tο ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Αποτελεί βασικό δομικό στοιχείο των οστών και των δοντιών και παίζει ρόλο στην υγεία της καρδιάς, στην λειτουργία των μυών και στη σηματοδότηση των νεύρων.
Η Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη (ΣΗΠ) ασβεστίου είναι 1.000 mg για τους περισσότερους ενήλικες, αν και οι γυναίκες άνω των 50 ετών και όλοι άνω των 70 πρέπει να λαμβάνουν 1.200 mg την ημέρα, ενώ τα παιδιά ηλικίας 4-18 ετών συνιστάται να καταναλώνουν 1.300 mg.
Ωστόσο, ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού δεν ικανοποιεί τις ανάγκες σε ασβέστιο μέσω της διατροφής. Τα κύρια τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γάλα, τυρί και γιαούρτι. Ωστόσο, πολλές μη γαλακτοκομικές πηγές έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε αυτό το μέταλλο. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν και οι ξηροί καρποί.
Ο κορυφαίος ξηρός καρπός σε ασβέστιο
Υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά μεταξύ των διαφορετικών ξηρών καρπών σε ό,τι αφορά στην περιεκτικότητά τους σε ασβέστιο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα αμύγδαλα, αναδεικνύονται κορυφαία επιλογή, καθώς έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε ασβέστιο. Με περίπου 270 mg σε μια μερίδα 100 γραμμαρίων, παρέχουν λίγο περισσότερο από το ένα τέταρτο της ΣΗΠ για τους περισσότερους ανθρώπους.
Τα φιστίκια Βραζιλίας (Brazilian nuts) είναι οι αμέσως επόμενη καλύτερη επιλογή ξηρού καρπού πλούσιου σε ασβέστιο, καλύπτοντας το 16% της ΣΗΠ σε μια μερίδα. Τα φουντούκια συμπληρώνουν την κορυφαία τριάδα, καθώς ανά μερίδα καλύπτουν το 11,4% της ΣΗΠ.
Άλλοι ξηροί καρποί έχουν περίπου 90-100 mg ασβεστίου ανά μερίδα.
Αναλυτικά:
Φιστίκια Αιγίνης – 10.6% της ΣΗΠ
Καρύδια – 9.7% της ΣΗΠ
Macadamia – 8.5% της ΣΗΠ
Καρύδια pecan – 7.1 της ΣΗΠ
Κάσιους – 4.5 της ΣΗΠ
Κουκουνάρι – 1.6 % της ΣΗΠ
Επιμέλεια: Συντακτική ομάδα



