Αυτές είναι οι τροφές που μας «γερνάνε» πριν την ώρα μας

30 Μαρτίου 2025, 18:01
Χρόνος ανάγνωσης 7 λεπτά

Ξέρεις ήδη ότι οι τροφές που τρως επηρεάζουν τα πάντα, από το σώμα σου μέχρι τη διάθεσή σου. Νέα έρευνα δείχνει πως η διατροφή σου μπορεί να παίζει ρόλο και στο πόσο γρήγορα γερνάς.


Πολλές μελέτες έχουν εξετάσει τη σχέση ανάμεσα στη διατροφή και τη γήρανση: Η μεσογειακή διατροφή φαίνεται να επιβραδύνει τη διαδικασία, ενώ τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη Ε και η χολίνη—ναι, μιλάμε για ξηρούς καρπούς, αυγά και ψάρια—φαίνεται να προστατεύουν τη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία. Τι γίνεται, όμως, με τις τροφές που κάνουν το αντίθετο;

«Η τυπική δυτική διατροφή περιέχει πολλή ζάχαρη, λίπος, αλάτι, συντηρητικά… και άλλες χημικές ουσίες», εξηγεί η Raelene Brooks, PhD, RN, διαιτολόγος και κοσμήτορας της Σχολής Νοσηλευτικής στο Πανεπιστήμιο του Phoenix, μιλώντας στο περιοδικό Fortune. «Αυτές οι τροφές προκαλούν φλεγμονή, που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το DNA μας και να επιταχύνει τη γήρανση», τονίζει.

Οι τροφές που σε γερνάνε

Γαλακτοκομικά

Το γάλα έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, οστεοπόρωσης και καρκίνου του παχέος εντέρου, αλλά τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν και τις αρνητικές του επιπτώσεις.

Το πλήρες γάλα φαίνεται να είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη και νόσου του Πάρκινσον, ενώ σε μεγαλύτερες ηλικίες συνδέεται με ταχύτερη γνωστική εξασθένηση και επιτάχυνση της βιολογικής γήρανσης.

«Το πλήρες γάλα έχει περισσότερα λιπαρά και έρευνες έχουν δείξει πως οι δίαιτες με υψηλά λιπαρά σχετίζονται με φλεγμονές», εξηγεί η Brooks. «Όταν ο οργανισμός βρίσκεται σε κατάσταση φλεγμονής, τα κύτταρα δεν αναγεννιούνται σωστά και αρχίζουν να εκφυλίζονται».

Αλάτι

Ξέρεις ήδη ότι το πολύ αλάτι δεν κάνει καλό στην καρδιά σου.

«Σε πολλούς ανθρώπους, η υπερβολική κατανάλωση νατρίου αυξάνει την αρτηριακή πίεση», λέει η διατροφολόγος Alice Lichtenstein. «Η υψηλή πίεση συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού, καρδιακών παθήσεων και άλλων χρόνιων ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία.»

Οι διατροφικές οδηγίες συνιστούν να μην ξεπερνάς τα 2.300 mg νατρίου την ημέρα, αλλά οι περισσότεροι καταναλώνουν τουλάχιστον 50% παραπάνω. Αυτό συμβαίνει επειδή το νάτριο κρύβεται παντού—από σάλτσες και δημητριακά μέχρι επεξεργασμένα τυριά. Και δεν είναι μόνο η καρδιά σου που επηρεάζεται.

Μελέτη έδειξε ότι δίαιτες με υψηλή πρόσληψη νατρίου (πάνω από 12.000 mg ημερησίως, δηλαδή περίπου 2,1 κουταλάκια του γλυκού αλάτι) σχετίζονται με χαμηλότερη γνωστική λειτουργία και 330% μεγαλύτερο κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης.

Υδατάνθρακες

Έχεις σχέση αγάπης-μίσους με τους υδατάνθρακες; Η δίαιτα κέτο (υψηλή σε πρωτεΐνη, χαμηλή σε υδατάνθρακες) μπορεί είτε να επιταχύνει τη γήρανση των οργάνων είτε να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου—ή και τα δύο!


Παρόλο που οι έρευνες είναι αντικρουόμενες, ένα είναι σίγουρο: Οι υδατάνθρακες προκαλούν φλεγμονή, που επηρεάζει αρνητικά την υγεία σου. Ωστόσο, η Brooks έχει μια σημαντική συμβουλή για όσες σκέφτονται να κόψουν τελείως το ψωμί και τα μακαρόνια: «Όλα με μέτρο!».

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

Xρήσιμα tips από δερματολόγους για να μην δείχνουν τα χέρια σου γερασμένα

Είναι αλήθεια όταν λένε ότι μπορείς να δεις την πραγματική

Ζώνη corset: Το αξεσουάρ που κάνει δυναμικό comeback αυτήν την άνοιξη

Ενώ οι τάσεις στα ρούχα ανακυκλώνονται, δεν συμβαίνει το ίδιο

Οι λόγοι που σε κάνουν να αισθάνεσαι «φούσκωμα» μετά το φαγητό

Έχεις παρατηρήσει ποτέ ότι μετά από ένα γεύμα νιώθεις φούσκωμα

To αγαπημένο βραδινό της Τζούλια Ρόμπερτς έχει μόνο τρία υλικά και είναι φουλ χορταστικό

Σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό People, η ηθοποιός

Αυτά είναι τα λάθη στο μακιγιάζ που σε κάνουν να δείχνεις κουρασμένη – Πώς θα τα αποφύγεις

Έχεις ξυπνήσει ξεκούραστη, αλλά μόλις τελειώσεις το μακιγιάζ σου, ο