Υποχωρούν οι διεθνείς τιμές στα τρόφιμα – Επιμένουν υψηλά στην Ελλάδα

Χρονιά μείωσης των διεθνών τιμών στα περισσότερα τρόφιμα ήταν το 2023, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Ωστόσο, αυτό δεν έχει περάσει ακόμα στα τιμολόγια των βιομηχανιών τροφίμων. Το υπουργείο Ανάπτυξης δεν αποκλείει τη λήψη διοικητικών μέτρων, ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι έλεγχοι της ΔΙΜΕΑ για αισχροκέρδεια και σύμφωνα με πληροφορίες, έρχονται βαριά πρόστιμα σε βιομηχανίες τροφίμων.


Σε θετική τροχιά συνέχισαν να κινούνται οι ελληνικές επιχειρήσεις το 2023, παρά τις προκλήσεις εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού και των αυξημένων επιτοκίων. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου στο ΕΒΕΑ, για τις εγγραφές και διαγραφές επιχειρήσεων, την περασμένη χρονιά ο ρυθμός δημιουργίας νέων επιχειρήσεων επιταχύνθηκε, με αποτέλεσμα το θετικό ισοζύγιο εγγραφών – διαγραφών να εμφανίζεται διευρυμένο σε σύγκριση με το 2022.


Σχεδόν τριπλάσιες οι συστάσεις επιχειρήσεων σε σχέση με τις διαγραφές

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία του ΓΕΜΗ, το 2023 οι συστάσεις επιχειρήσεων όλων των μορφών ήταν για μια ακόμη χρονιά σχεδόν τριπλάσιες από τις διαγραφές. Ειδικότερα, στη διάρκεια του περασμένου έτους, εγγράφηκαν 8.655 επιχειρήσεις και διαγράφηκαν 2.897, ενώ το 2022 οι εγγραφές ήταν 7.465 και οι διαγραφές 2.532. Το ισοζύγιο εγγραφών – διαγραφών αυξήθηκε σε 5.758 το 2023 από 4.933 το 2022.

Οι επιχειρήσεις που ξεχώρισαν ήταν οι Α.Ε ενώ όσον αφορά στους τομείς πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν οι υπηρεσίες και ακολούθησαν οι τομείς του εμπορίου και της μεταποίησης.


Την ίδια ώρα συνεχίζεται η επέλαση των ξένων αλυσίδων μόδας στην Ελλάδα διεκδικώντας σημαντικά μερίδια σε μια άκρως ανταγωνιστική αγορά κι ενώ ο εγχώριος χάρτης του λιανεμπορίου δείχνει να «ξαναγράφεται» από την αρχή. Σημαντικό μερίδιο αγοράς αναμένεται σύντομα να διεκδικήσει και η γαλλική αλυσίδα Kiabi, ενώ αποχωρεί η ισπανική Sfera.


Η νέα άνοδος του πληθωρισμού στην ζώνη του ευρώ τον Δεκέμβριο βάζει “φρένο” στις προσδοκίες για την έναρξη της περιόδου μείωσης των επιτοκίων. Οι αγορές παρακολουθούν στενά ωστόσο το φαινόμενο, ενώ το βλέμμα στρέφεται και στην πρώτη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 25 Ιανουαρίου και πιο συγκεκριμένα στο πως θα τοποθετηθεί το ΔΣ της τράπεζας στον επίμονο πληθωρισμό.


Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου

Αυξημένες πιθανότητες να τελειώσει ο φετινός χειμώνας και η Ευρώπη να βρεθεί με αυξημένα αποθέματα φυσικού αερίου δίνουν οι αναλυτές ερμηνεύοντας την αποκλιμάκωση των τιμών. Πτωτικά κινούνται και οι τιμές του πετρελαίου κάτι που αποδίδεται στην αυξημένη προσφορά.

Παράταση της προθεσμίας δόθηκε για την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών για να υλοποιηθεί η επέκταση των POS σε όλη την αγορά.


 

ΠΗΓΗ: ertnews

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *