Υπερταμείο: Ιστορικό ρεκόρ εσόδων και καθαρών κερδών στη χρήση 2022

Ιστορικό ρεκόρ εσόδων αλλά και καθαρών κερδών πραγματοποίησε για τη χρήση 2022 το Υπερταμείο, καθώς τα έσοδα και κέρδη είναι τα υψηλότερα από την ίδρυσή του, και υπερδιπλάσια του προηγούμενου έτους.


Ειδικότερα, τα κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε 35,947 εκατ. ευρώ (+116%), το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων σε 67,509 εκατ. ευρώ (+22%) και το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων σε 66,985 εκατ. ευρώ (+22%). Σημειώνεται ότι κατά το επόμενο οικονομικό έτος 2023 θα σημειωθεί νέο ρεκόρ, καθώς τα έσοδα αναμένεται να ξεπεράσουν τα 161 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με την οικονομική χρήση 2022 και τις ενοποιημένες επιδόσεις του ομίλου του Υπερταμείου, αυτές οριοθετήθηκαν από τις τρεις κάτωθι, κυρίως, κατηγορίες επιδράσεων:

  1. Αύξηση των εσόδων από συνδυασμό της θετικής επίδρασης από μείωση των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία (που επηρέασαν σημαντικά το 2020 και 2021) και της γενικής προσπάθειας βελτίωσης των επιδόσεων των θυγατρικών (όπως π.χ. των Ελληνικών Αλυκών που πέτυχαν τις υψηλότερες πωλήσεις ιστορικά)
  2. Αύξηση των εξόδων λόγω της συνδυαστικής επίδρασης επί αυτών, α) του πληθωρισμού, αλλά και β) της ενεργειακής κρίσης, η επίδραση της οποίας ήταν ιδιαίτερα έντονη στην ΣΤΑΣΥ (ηλεκτρικό ρεύμα μετρό), ΟΣΥ (καύσιμα λεωφορείων), ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ (ηλεκτρικό ρεύμα), ΕΛΤΑ (καύσιμα για μεταφορές αλλά και ηλεκτρική ενέργεια), ωστόσο επίδραση μεγαλύτερη ή μικρότερη υπήρξε σε όλες της εταιρείες. Μόνο από τρεις υπο-ομίλους εταιρειών (ΟΑΣΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ), η αύξηση της δαπάνης για κόστος ενέργειας και καυσίμων ήταν περίπου 85 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι όλες οι εταιρείες του ομίλου έχουν απορροφήσει και απορροφούν τη σημαντική αύξηση τους κόστους της ενέργειας και δεν θα το μετακυλήσουν στους πελάτες/πολίτες.

  1. Σημαντική αύξηση των προβλέψεων για ενδεχόμενες υποχρεώσεις και αξιώσεις τρίτων από εκκρεμείς νομικές και λοιπές υποθέσεις οι οποίες εμφανίζονται στα λοιπά έξοδα εκμετάλλευσης και ανήλθαν σε επίπεδο ομίλου σε 266 εκατ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος του ποσού (253 εκατ. ευρώ) να προέρχεται από μία θυγατρική εταιρεία σχετικά με χρονίζουσα νομική αντιδικία.

Χωρίς την πρόβλεψη των 253 εκατ. ευρώ, ο όμιλος κατά τη χρήση 2022 θα απεικόνιζε ενοποιημένα καθαρά κέρδη ύψους περίπου 71,8 εκατ. ευρώ.


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *