«Βουτιά» στις τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου – Τι θα δείξουν οι λογαριασμοί Φεβρουαρίου

Σημαντική μείωση παρουσίασε σήμερα η τιμή του ρεύματος, καταγράφοντας πτώση 35% για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, καθώς υποχώρησε σε διψήφιο νούμερο (86,77 ευρώ/MWh) για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2021.


Παράλληλα, χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι από τις 3 έως τις 5 τα ξημερώματα η τιμή του ρεύματος ήταν σχεδόν μηδενική.

Ειδικότερα, η μέση τιμή της μεγαβατώρας στην ελληνική αγορά, από τα 132 ευρώ χθες, υποχωρεί σήμερα στα 86,7 ευρώ και καταλαμβάνει την τρίτη φθηνότερη θέση μετά τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Η πτώση της τιμής αποδίδεται σε μια σειρά παραγόντων, όπως η μεγάλη συμμετοχή των ΑΠΕ στην κάλυψη του φορτίου (άνω του 61% μαζί με τα υδροηλεκτρικά) και οι ήπιες -για την εποχή- καιρικές συνθήκες που περιορίζουν τις ενεργειακές ανάγκες.

Η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος αντανακλά την μεγάλη υποχώρηση των τιμών του φυσικού αερίου στον Ολλανδικό κόμβο συναλλαγών TTF που την Τρίτη διαμορφώθηκε στα 59,2 ευρώ/MWh, περαιτέρω του χαμηλού 16 μηνών που καταγράφηκε τη Δευτέρα.


Το TTF έφτασε να υποχωρεί την Τρίτη έως και κατά 7,3%, αφού σημείωσε αρχικά μια αύξηση έως 4,6%.


H πτώση αποδίδεται πέρα από την διατήρηση των ήπιων για την εποχή θερμοκρασιών, των αυξημένων αποθεμάτων καυσίμου και στην επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο.

Η αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας αναμένεται να μεταφερθεί και στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος για τον Φεβρουάριο που πρόκειται να ανακοινωθούν την Παρασκευή.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

3 σκέψεις για “«Βουτιά» στις τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου – Τι θα δείξουν οι λογαριασμοί Φεβρουαρίου”