Τζ. Γέλεν: Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ λαμβάνει έκτακτα μέτρα για να αποφύγει τη χρεοκοπία

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ άρχισε να λαμβάνει τα λεγόμενα έκτακτα μέτρα για να συνεχίσει να πληρώνει τους λογαριασμούς της ομοσπονδιακής κυβέρνησης καθώς οι ΗΠΑ έφτασαν το όριο χρέους τους την Πέμπτη, δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν.


Σε επιστολή που απευθυνόταν στον Πρόεδρο της Βουλής η Γέλεν είπε ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα αναστείλει νέες επενδύσεις στο Ταμείο Συνταξιοδότησης και Αναπηρίας του Δημοσίου και στο Ταμείο Παροχών Υγείας Συνταξιούχων Ταχυδρομικής Υπηρεσίας από την Πέμπτη έως τις 5 Ιουνίου 2023. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι και οι δύο κινήσεις υπόκεινται σε «σημαντική αβεβαιότητα» εάν το Κογκρέσο δεν εγκρίνει νομοσχέδιο για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους των 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η υπουργός Οικονομικών είπε στους βουλευτές την Παρασκευή ότι πιστεύει ότι τα έκτακτα μέτρα θα μπορούσαν να επιτρέψουν στην κυβέρνηση να πληρώσει τις υποχρεώσεις της μέχρι τις αρχές Ιουνίου. Η Γέλεν προέτρεψε την περασμένη εβδομάδα το Κογκρέσο να «δράσει εγκαίρως για να αυξήσει ή να αναστείλει το όριο του χρέους», καθώς η αποτυχία του να πράξει έτσι θα μπορούσε να οδηγήσει για πρώτη φορά σε χρεοκοπία του αμερικανικού χρέους και να προκαλέσει οικονομική ζημιά σε όλο τον κόσμο.

Ο Λευκός Οίκος κάλεσε επίσης το Κογκρέσο την Παρασκευή να αυξήσει το ανώτατο όριο του χρέους «χωρίς όρους».

Πηγή: CNBC


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *