Το Υπερταμείο και ο ρόλος του στο επίκεντρο της συζήτησης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΒΕΑ

Η στρατηγική και ο σχεδιασμός του Υπερταμείου, καθώς και ο  ρόλος του στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και της επιχειρηματικότητας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΒΕΑ.


Προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν ο κ. Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης, Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ), ο κ. Παναγιώτης Μπαλωμένος, Εντεταλμένος Σύμβουλος της ΕΤΑΔ, με χρέη Διευθύνοντος Συμβούλου, και ο κ. Δημήτρης Πολίτης, Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ.

Η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, στην ομιλία της τόνισε: «Πλέον η ελληνική οικονομία έχει επιστρέψει στην κανονικότητα. Επιχειρεί να καλύψει το χαμένο έδαφος και να δημιουργήσει όρους διατηρήσιμης ανάπτυξης στα επόμενα χρόνια. Οι επενδυτές αρχίζουν πλέον να αναγνωρίζουν τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Οι επιχειρήσεις της αποκτούν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα και εξωστρέφεια. Αυτή ακριβώς τη δυναμική θεωρώ ότι αποτυπώνει ο μετασχηματισμός του Υπερταμείου, που εκτός από φορέας διαχείρισης, γίνεται πλέον και ενεργός επενδυτής στην εθνική οικονομία. Πέρα από την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους και την ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, αποκτά μια πρόσθετη, εξίσου σημαντική αποστολή, ως Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο – αντίστοιχο αυτών που έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν με επιτυχία, σε άλλες χώρες».

«Το Υπερταμείο, επενδύοντας στην εξωστρέφεια, στην ανάπτυξη συνεργιών, στη βελτίωση των υπηρεσιών προς τον χρήστη των δημοσίων υπηρεσιών δημιουργεί τους όρους για να ενισχύσει την αξιοπιστία τόσο τη δική του, όσο και ευρύτερα της χώρας, απέναντι στο διεθνές επενδυτικό κοινό», συνέχισε η κα Εφραίμογλου. «Υπηρετεί αποτελεσματικότερα το δημόσιο συμφέρον – μεγιστοποιώντας μακροπρόθεσμα την αξία της δημόσιας περιουσίας. Δημιουργώντας όρους ευημερίας, μέσα από καλύτερες δημόσιες επιχειρήσεις, ποιοτικές υπηρεσίες προς τους πολίτες, αλλά και υπεύθυνες επενδύσεις. Η επιχειρηματική κοινότητα υπολογίζει σημαντικά στο έργο αυτό και στις ευκαιρίες που δημιουργούνται μέσα από αυτό».

Η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, αφού ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για να πρωταγωνιστήσει στην προσέλκυση επενδύσεων, έκλεισε την ομιλία της λέγοντας: «Τώρα είναι η στιγμή να αξιοποιήσουμε το θετικό momentum που έχει δημιουργηθεί. Να διαχειριστούμε με επαγγελματισμό, αλλά και μακρόπνοη στρατηγική τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει η χώρα. Για να κινητοποιήσουμε νέες επενδύσεις, να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας και επιχειρηματικές ευκαιρίες. Να φέρουμε πρόσθετη τεχνογνωσία και καινοτομία, να αναζωογονήσουμε την ελληνική περιφέρεια. Το ΕΒΕΑ υποστηρίζει διαχρονικά και με θάρρος την ορθολογική διαχείριση και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Με τρόπο που δημιουργεί νέες αναπτυξιακές δυνατότητες και μακροπρόθεσμα οφέλη».


Μιλώντας στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΒΕΑ, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου, κ. Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης, αναφέρθηκε στη σημαντική συμβολή του Ομίλου στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας και στις θετικές προοπτικές που προδιαγράφονται με τον μετασχηματισμό του σε Δημόσιο Επενδυτικό Ταμείο. Σημείωσε, μάλιστα, ότι μια σειρά επενδυτικών δράσεων που υλοποιούνται και τα projects  που τρέχουν (αξιοποίηση λιμανιών κ.λπ.) αναμένεται να δώσουν  ιδιαίτερη ώθηση στην περιφερειακή ανάπτυξη, με τα συνεπαγόμενα οφέλη (αύξηση ΑΕΠ, νέες θέσεις εργασίας). Σχετικά με την καταγραφή της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, που το Υπερταμείο θέλει να φέρει σε πέρας στον συντομότερο δυνατό χρόνο, διορθώνοντας μια διαχρονική αδυναμία της Πολιτείας. Η  διαδικασία, σημείωσε, προχωρεί παρά τα ποικίλης φύσεως προβλήματα που διαπιστώνονται.


 

 

 

 

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *