Το 80% των νέων αυτοκινήτων στη Νορβηγία το 2022 ήταν ηλεκτρικά

Νέο παγκόσμιο ρεκόρ σημειώθηκε στην Νορβηγία το 2022 καθώς το 80% των νέων αυτοκινήτων ήταν ηλεκτρικά.


Με μεγάλη κερδισμένη την αμερικανική Tesla, στην κορυφή της κατάταξης των κατασκευαστών με μερίδιο αγοράς 12,2%, την περασμένη χρονιά διατέθηκαν 138.265 ηλεκτρικά αυτοκίνητα στη σκανδιναβική χώρα, με άλλα λόγια τα ηλεκτροκίνητα οχήματα αντιπροσώπευαν το 79,3% των συνολικών πωλήσεων των καινούργιων αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης, σύμφωνα με το Συμβούλιο Πληροφόρησης για την Οδική Κυκλοφορία (Opplysningsrådet for veitrafikken, OFV).

Η Νορβηγία, χώρα με μεγάλη παραγωγή υδρογονανθράκων αλλά ταυτόχρονα πρωταθλήτρια στην προώθηση των αυτοκινήτων με μηδενικές εκπομπές καυσαερίων, συνέτριψε το προηγούμενο δικό της παγκόσμιο ρεκόρ, που είχε καταγραφεί το 2021 (64,5%).

Συγκριτικά, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αντιπροσώπευαν το 8,6% των νέων ταξινομήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση τους πρώτους εννέα μήνες του 2022.

Τον Δεκέμβριο, τα αυτοκίνητα που κινούνται αποκλειστικά με μπαταρίες αντιπροσώπευαν το 82,8% των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων, καθώς πολλά νοικοκυριά έσπευσαν να τα αποκτήσουν προτού καταργηθεί φορολογικό κίνητρο για την αγορά τους και γίνουν σημαντικά ακριβότερα.


Η Νορβηγία έχει τη φιλοδοξία όλα τα νέα αυτοκίνητα που πωλούνται στη χώρα να έχουν μηδενικές εκπομπές, να είναι ηλεκτρικά ή να καίνε υδρογόνο, από το 2025, προσφέροντας ειδικά κίνητρα, πάνω απ’ όλα φορολογικά, για αυτό.


Σήμερα, το ένα στα πέντε αυτοκίνητα που κυκλοφορεί στους νορβηγικούς δρόμους είναι αποκλειστικά ηλεκτρικό – πρόκειται, και σε αυτή την περίπτωση, για παγκόσμιο ρεκόρ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *