Τι θα προκαλέσει το αμερικανο-βρετανικό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο! Ποιους θα «πονέσει» περισσότερο;

Σύμφωνα με ανάλυση του Associated Press το εμπάργκο θα ήταν πιο αποτελεσματικό εάν περιλάμβανε αντίστοιχη κίνηση από την Ευρώπη, που ωστόσο δεν δείχνει τέτοια διάθεση.


Σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρώπη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ενέργεια που εισάγει από τη Ρωσία. Ενώ οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τη σχετικά μικρή ποσότητα καυσίμου που λαμβάνουν από τη Μόσχα, η Ευρώπη δεν βρίσκεται την ίδια θέση, τουλάχιστον όχι ακόμα και όχι άμεσα.

Επιπλέον, τυχόν περιορισμοί στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου θα εκτινάξουν τις ήδη υψηλές τιμές του πετρελαίου και της βενζίνης και στις δύο ηπείρους και θα πιέσουν περαιτέρω τους καταναλωτές, τις επιχειρήσεις, τις χρηματοπιστωτικές αγορές και την παγκόσμια οικονομία.

Πάντως, ο αντίκτυπος στη Μόσχα θα είναι πιθανότατα ελάχιστος από τις ανακοινώσεις Μπάιντεν και αυτό διότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εισάγουν ένα μικρό μερίδιο των εξαγωγών πετρελαίου της Ρωσίας και δεν αγοράζουν καθόλου φυσικό αέριο. Συγκεκριμένα, εισάγουν περίπου 100.000 βαρέλια την ημέρα από τη Ρωσία, που αντιστοιχούν σε περίπου 5% των εξαγωγών αργού πετρελαίου της Ρωσίας, σύμφωνα με τη Rystad Energy. Πέρυσι, περίπου το 8% των εισαγωγών πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου από τις ΗΠΑ προέρχονταν από τη Ρωσία.

Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν το ρωσικό αργό πετρέλαιο με εισαγωγές από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.


Από την πλευρά της, η Ρωσία μπορεί να βρει εναλλακτικούς αγοραστές για αυτό το καύσιμο, ίσως στην Κίνα ή την Ινδία. Ένα τέτοιο βήμα «θα επέφερε τεράστια αναποτελεσματικότητα στην αγορά», η οποία κλιμακώνει τις τιμές, δηλώνει ο Claudio Galimberti, αντιπρόεδρος ανάλυσης της Rystad Energy. Ο ίδιος υπογραμμίζει πως εάν η Ρωσία αποκλειόταν από την παγκόσμια αγορά, αφερέγγυες χώρες, όπως το Ιράν και η Βενεζουέλα, θα μπορούσαν να είναι ξανά ευπρόσδεκτες ως πηγές πετρελαίου. Τέτοιες πρόσθετες πηγές θα μπορούσαν, με τη σειρά τους, να σταθεροποιήσουν δυνητικά τις τιμές.


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *