Τα καθησυχαστικά «σινιάλα» για την αγορά που έστειλε η διυπουργική στο Μαξίμου

Επί σχεδόν δύο ώρες χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, μια σειρά υπουργών και κυβερνητικών στελεχών υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη έβαζε κάτω όλα τα δεδομένα ως προς την εφοδιαστική επάρκεια της χώρας, καθώς η προοπτική δραστικού περιορισμού εξαγωγών από την Ουκρανία και τη Ρωσία φέρνει παγκόσμιο ντόμινο στις αγορές τροφίμων.


Η βασική πηγή ανησυχίας για την Ελλάδα δεν ήταν τόσο η άμεση εξάρτησή της από εισαγωγές από τις δύο αυτές χώρες, όσο το γεγονός ότι άλλες χώρες που θα έχουν τρύπα στις δικές τους εισαγωγές θα επιχειρήσουν να μπουν “σφήνα” στις αγορές, προκαλώντας έτσι ένα παγκόσμιο ντόμινο.

Η κυβέρνηση, πάντως, εκπέμπει καθησυχαστικά μηνύματα για μια σειρά βασικών αγαθών. Αρχής γενομένης από τα σιτηρά, δεν υπάρχει κανένα ζήτημα, καθώς η Βουλγαρία, από την οποία προέρχεται το 40% των εισαγωγών μας αναμένεται να τηρήσει στο ακέραιο τα συμβόλαιά της. Όπου υπάρξουν ενδεχομένως μικρές ελλείψεις, έχουν βρεθεί ήδη οι εναλλακτικές πηγές και δεν τίθεται ζήτημα επάρκειας της εσωτερικής αγοράς. Όσο για το ηλιέλαιο, η λύση έχει βρεθεί από την ανακατεύθυνση μέρους του ηλιελαίου που προοριζόταν για να γίνει βιοκαύσιμο, καθώς πλέον αυτό συμφέρει και τους παραγωγούς που βρίσκουν καλύτερη τιμή στην αγορά.

Παράλληλα, πηγές και από την αγορά που επικαλείται το protothema.gr αναφέρουν ότι δεν υπάρχει ζήτημα με το “στοκ” των σούπερ μάρκετ, απλώς παρατηρήθηκε μια αναταραχή τις τελευταίες μέρες, καθώς επιχειρηματίες της εστίασης κυρίως θέλησαν να προμηθευτούν μεγαλύτερες ποσότητες, υπό τον φόβο ελλείψεων και υπερβολικών ανατιμήσεων.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *