«Στόχος να απορροφούμε το 80-90% της αύξησης» προαναγγέλλει για τις νέες επιδοτήσεις ρεύματος ο Σκρέκας

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας  αναφέρθηκε στην τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή ώστε να φορολογηθούν τα υπερέσοδα στον κλάδο της προμήθειας στην ενέργεια, στο ύψος της φορολογίας που πρόκειται να επιβληθεί καθώς επίσης προχώρησε σε εκτιμήσεις για την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος.


«Σε συνέχεια του μηχανισμού ανάκτησης των εσόδων, στην φορολόγηση των υπερκερδών στον κλάδο της παραγωγής, ο οποίος μηχανισμός έχει τεθεί σε λειτουργία από τον προηγούμενο Ιούλιο, έχει αποφέρει μέχρι τώρα πάνω από 2,2 δισ. ευρώ. Έρχεται ένας άλλος μηχανισμός για να περιορίσει και να ανακτήσει επί της ουσίας τα υπερκέρδη, τα οποία μπορεί να δημιουργηθούν και στον κλάδο της προμήθειας. Με αυτό τον νέο μηχανισμό ερχόμαστε να καλύψουμε όλο το φάσμα της εφοδιαστικής αλυσίδας με τρόπο ώστε τελικά να μειώσουμε, να εξαλείψουμε την πιθανότητα κάποιος να κερδίσει πολλά παραπάνω», σημείωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την τροπολογία ώστε να φορολογηθούν τα υπερέσοδα, στον κλάδο της προμήθειας στην ενέργεια.

«Ο στόχος είναι να απορροφούμε το 80-90% της αύξησης. Η τιμή “στόχος” δηλαδή που είχαμε για τον Σεπτέμβριο θα παραμείνει ίδια και τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο. Άρα η επιδότηση θα είναι αντίστοιχη, ώστε να μπορεί να μειώνεται ο λογαριασμός ρεύματος έως και κάτω από το 50% από αυτούς τους λογαριασμούς που θα έρχονταν, αν δεν υπήρχε αυτή η επιδότηση», τόνισε ο κ. Σκρέκας.

Παράλληλα απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα που ζήτησε «κάποιος πρέπει να εξηγήσει στους πολίτες, γιατί η Ελλάδα έχει το ακριβότερο ρεύμα προ φόρων στην Ευρώπη»

«Είναι ασύλληπτο ένας πρώην πρωθυπουργός να συγκρίνει μία τιμή λιανικής προ φόρων και προ επιδοτήσεων, όπως είπε ο ίδιος. Και γιατί το είπε αυτό; Γιατί μετά φόρων έχουμε έναν από τους χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές ΦΠΑ στην Ευρώπη, βρίσκεται στο 6% σε ηλεκτρική ενέργεια. Και βέβαια έχουμε τις υψηλότερες επιδοτήσεις στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα να έχουμε πολύ χαμηλότερους λογαριασμούς ρεύματος από ότι έχουν άλλες χώρες αντίστοιχες στην Ελλάδα, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία. Επομένως, ο κύριος Τσίπρας, για να μην πει την αλήθεια και να πει ότι η τιμή στην Ελλάδα, για παράδειγμα τον Σεπτέμβριο ήταν από τις χαμηλότερες μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών μελών, ήρθε και έβγαλε μία τιμή “από την τσέπη του”» σημείωσε ο Κώστας Σκρέκας.


Δείτε όσα είπε στην ΕΡΤ


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *