«Στήριξη 1,1 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο» τονίζει ο Σταϊκούρας

Πρέπει να είμαστε σοβαροί στην άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής και να επιτυγχάνουμε τους στόχους, γιατί αυτο είναι που κοιτάνε οι αγορές» τόνισε στο ΣΚΑΪ 100,3 ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σημειώνοντας ότι το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ είναι γενναίο, αλλά και συνετό.


Αναφερόμενος στη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων κατά την ενεργειακή κρίση, ο κ Σταϊκούρας δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει δώσει από τα πιο γενναία πακέτα στήριξης της κοινωνίας, ύψους περίπου 13 δισεκ. ευρώ.

Εξήγησε ότι το δημοσιονομικό κόστος είναι περίπου στα 4 δισεκ. και τα άλλα 9 δισεκ. τα βάζουν οι πάροχοι ενέργειας, κυρίως από τα υπερέσοδα που κατευθύνονται στο ταμείο ενεργειακής μετάβασης.

Χαρακτηριστικά τόνισε ότι τον Οκτώβριο θα δοθούν ως στήριξη στην κοινωνία για την ενεργειακή κρίση 1,1 δισεκ. ευρώ, εκ των οποίων από τον προϋπολογισμό θα προέλθουν μόνο τα 100 εκατ. ευρώ.

Αναφερόμενος στα στοιχεία του προϋπολογισμού που αναμένεται να ανακοινωθούν τη Δευτέρα, ο κύριος Σταϊκούρας τόνισε ότι φέτος η οικονομία θα παρουσιάσει πρωτογενές έλλειμμα κάτω από το 2% ίσως και λιγότερο, ενώ αναμένεται να πτυχή πρωτογενές πλεόνασμα, χαμηλό κάτω του 1% του 2023. Εξήγησε ότι αυτό δείχνει πως δεν έχουμε δημοσιονομικό εκτροχιασμό και πετυχαίνουμε από τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι ενισχύουμε την κοινωνία.


Ο υπουργός σημείωσε ότι η χώρα μας έχει τη δυνατότητα την επόμενη διετία να εξυπηρετεί τις ανάγκες της χωρίς να βγει στις αγορές.


Ο Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε ότι ο πληθωρισμός θα υπάρχει στην Ευρώπη και το 2023, και γι’ αυτό, το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του, γιατί οι οικονομικές συνέπειες θα πολλαπλασιάζονται. Όπως υπογράμμισε, για το λόγο αυτό η Ευρώπη πρέπει να ακολουθήσει τις ελληνικές προτάσε

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *