«Σπίτι μου»: Από τη Δευτέρα τα χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια σε νέους – Ποιους αφορά

«Πρεμιέρα» κάνει τη Δευτέρα 3 Απριλίου το πρόγραμμα «Σπίτι μου» που αφορά στη χορήγηση χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων σε νέους ηλικίας 25 έως 39 ετών για αγορά ακινήτων 75τμ έως 150 τμ με αξία έως 200.000 ευρώ.


Διευκρινίσεις για το πρόγραμμα έκαναν κατά την παρουσίαση την Παρασκευή ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης και ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος.

Δείτε ολόκληρη την παρουσίαση του προγράμματος «Σπίτι μου»:

«Το επιτόκιο θα είναι στο ¼ του κανονικού, εμπορικού επιτοκίου που ισχύει για τα στεγαστικά δάνεια, κάτι πολύ συμφέρον για όλους όσοι χρησιμοποιήσουν το πρόγραμμα» σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης. Επιπλέον, τόνισε πως το επιτόκιο «θα είναι μηδενικό για τους πολύτεκνους και τους τρίτεκνους».

Οι δικαιούχοι

Ο υπουργός Εργασίας είπε ότι στο επίκεντρο αυτής της στεγαστικής πολιτικής είναι οι νέοι και πως στόχος, μεταξύ άλλων, είναι και η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος.


Οι επιλέξιμοι για το πρόγραμμα είναι νέοι και νέα ζευγάρια 25 έως 39 ετών. Το σύνολο των δανείων που θα δοθούν είναι 5.000 και οι δυνητικά ωφελούμενοι 10.000.


«Το πρόγραμμα αφορά αγορά πρώτης κατοικίας μέχρι 200.000 ευρώ και σπίτια μέχρι 150 τ.μ. παλαιότητας από 15 έτη και πάνω. Γιατί δεν δίνουμε μεγαλύτερα δάνεια; Γιατί δεν αφορά μεγαλύτερα σπίτια; Γιατί τα σπίτια δεν είναι πιο καινούργια; Γιατί μιλάμε για κοινωνικό πρόγραμμα» προσέθεσε ο κ. Χατζηδάκης.

Όπως εξήγησε, ο προϋπολογισμός του προγράμματος «είναι σε πρώτη φάση 500 εκατ. ευρώ και υπάρχει πρόβλεψη μέχρι για διπλασιασμό». Αυτό σημαίνει ότι οι δικαιούχοι μπορεί έως και να διπλασιαστούν στο μέλλον.

Όροι για την λήψη του δανείου

  • Διάρκεια μέχρι 30 χρόνια. Εξαρτάται από τη σύμβαση με τα δάνεια.
  • Απόκτηση ακινήτου με πλήρη κυριότητα
  • Θα έχουμε κάλυψη από το δάνειο μέχρι του 90% της αξίας του ακινήτου.
  • Ο δανειολήπτης μπορεί να εξοφλήσει μερικώς ή πλήρως το δάνειο πριν την ημερομηνία χωρίς άλλη επιβάρυνση.
  • Κατά τη διάρκεια του δανείου απαγορεύεται η μεταβίβαση του ακινήτου.
  • Δεν χρειάζεται προσωπική εγγύηση τρίτου

Παραδείγματα δανείων

  • Για δάνεια 100.000 με αποπληρωμη 30 χρόνια

Για εμπορικό δάνειο ύψους 100.000 ευρώ για 30 χρόνια η μηνίαια δόση θα είναι 587 ευρώ διότι το επιτόκιο σε σχέση με το επιδοτούμενο πρόγραμμα είναι μεγαλύτερο. Με το πρόγραμμα Σπίτι μου η δόση πέφτει στα 342 ευρώ και αν μιλάμε για τρίτεκνους-πολύτεκνους τότε η δόση πέφτει στα 277 ευρώ. Όφελος 245 ευρώ τον μήνα και 2.935 ευρώ τον χρόνο. Εάν κάποιος είναι πολύτεκνος-τρίτεκνος έχει κέρδη 310 ευρώ τον μήνα και 3.717 ευρώ τον χρόνο

  • Για δάνεια 100.000 με αποπληρωμή για 20 χρόνια

Για 20 χρόνια με το κανονικό επιτόκιο της αγοράς η μηνιαία δόση είναι 705 ευρώ. Από αυτά πάμε στα 480 ευρώ με το πρόγραμμα Σπίτι μου και στα 416 ευρώ για τρίτεκνο-πολύτεκνο. Το όφελος είναι 225 ευρώ τον μήνα και 2.700 ευρώ τον χρόνο ενώ για τρίτεκνους-πολύτεκνους τα οφέλη είναι 289 ευρώ τον μήνα και 3.468 ευρώ τον χρόνο


Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *