Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου: Στο ΕΒΕΑ έχουμε αναδείξει την εξωστρέφεια σε κεντρική προτεραιότητα

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ), σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διοργάνωσαν εκδήλωση με θέμα: Ημέρα Πρόσβασης στην Αγορά –  Market Access Day, την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023, στο ΕΒΕΑ.


Στην αρχή της εκδήλωσης, χαιρετισμό μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, απηύθυναν ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Κώστας Φραγκογιάννης και ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Valdis Dombrovskis. 

Στον χαιρετισμό της στην έναρξη της εκδήλωσης, η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, τόνισε: «Πίσω από τα τεχνικά – και συχνά δυσνόητα – κείμενα κάθε εμπορικής συμφωνίας, υπάρχουν ευκαιρίες και δυνητικά οφέλη για τις επιχειρήσεις, αλλά και για τις οικονομίες. Οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν αποδείξει ότι μπορούν και να διακρίνουν και να αξιοποιούν ευκαιρίες για εξωστρεφή ανάπτυξη». Και αυτό αποδεικνύεται από τη «δυναμική πορεία των εξαγωγών τα τελευταία χρόνια, μέσα σε ένα ταραγμένο διεθνές περιβάλλον. Το 2022 η Ελλάδα κατέγραψε μια από τις μεγαλύτερες ποσοστιαίες αυξήσεις εξαγωγών στην Ευρώπη. Η αξία των εξαγωγών αγαθών άγγιξε για πρώτη φορά τα 55 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας το 25% του ΑΕΠ», συνέχισε η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

«Σε αυτή την προσπάθεια, βεβαίως, είναι σημαντική η στήριξη της Πολιτείας μέσω των δομών της Οικονομικής Διπλωματίας. Τόσο η κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών και τα Γραφεία ΟΕΥ ανά τον κόσμο, όσο και ο φορέας Enterprise Greece είναι πολύτιμοι σύμμαχοι και συνεργάτες, στην κοινή προσπάθεια για την προώθηση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων. Στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών έχουμε αναδείξει την εξωστρέφεια σε κεντρική προτεραιότητα και λειτουργούμε ως βραχίονας για τη διεθνή δικτύωση των μελών μας, με στρατηγικά στοχευμένες δράσεις, επιχειρηματικές αποστολές και συνεργασίες», είπε η κα Εφραίμογλου, αναφερόμενη στη συνεργασία της Πολιτείας και των επιχειρηματικών φορέων για τη στήριξη των ελληνικών εξωστρεφών επιχειρήσεων.

Στη συνέχεια, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής και Επικεφαλής Αξιωματούχος για την Eφαρμογή των Eμπορικών Συμφωνιών της ΕΕ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Denis Redonnet, ανέλυσε τα οφέλη για τις ελληνικές επιχειρήσεις από την επιβολή και εφαρμογή της εμπορικής πολιτικής της ΕΕ. Ακολούθως, η Υπεύθυνη Πολιτικής της Γενικής Δ/νσης Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κα Beata Molendowska, παρουσίασε τα εργαλεία που προσφέρει η ΕΕ για να ενισχυθούν οι ελληνικές εξαγωγές σας και να αντιμετωπιστούν τα εμπορικά εμπόδια σε αγορές τρίτων χωρών.


Ακολούθως, ο Συντονιστής Πολιτικής της Γενικής Δ/νσης Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Guillaume Durand, και ο Σύμβουλος Ο.Ε.Υ., Επικεφαλής του Γραφείου Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Σεούλ, κ. Κωνσταντίνος Δασκαλόπουλος, αναφέρθηκαν συγκεκριμένα στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Νότιας Κορέας. Αντίστοιχα, στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Αιγύπτου αναφέρθηκαν η Συντονίστρια Πολιτικής της Γενική Δ/νσης Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κα Iwona Ιdzikowska, και η Γραμματέας Ο.Ε.Υ. του Γραφείου Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Κάιρο, κα Δέσποινα Τζόβα.


Τέλος, καταληκτικές παρατηρήσεις παρέθεσαν η Πρέσβης, κα Αικατερίνη Σιμοπούλου, Γενική Διευθύντρια Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών και ο κ. Denis Redonnet.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε το Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΒΕΑ, κ. Φάνης Ματσόπουλος.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *