Ρητή εντολή Χατζηδάκη: Να προχωρήσει άμεσα άμεσα η εξέταση των αιτήσεων για την παραγραφή μη βεβαιωμένων οφειλών

Εντολή να «τρέξει» άμεσα η εξέταση των αιτήσεων πολιτών για την παραγραφή μη βεβαιωμένων οφειλών, πέραν της δεκαετίας, εφόσον εμπίπτουν στις προϋποθέσεις του ν. 4997/2022, έδωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, στη διοίκηση και στα υπηρεσιακά στελέχη του ΕΦΚΑ και του ΚΕΑΟ σε σύσκεψη που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο..


Επισημαίνεται ότι, πέραν από τον ν. 4997/2022, έχουν εκδοθεί ήδη δύο σχετικές εγκύκλιοι προς τα στελέχη του ΕΦΚΑ: μία τον Δεκέμβριο του 2022 (έναν μήνα περίπου μετά την ψήφιση του νόμου) και μία συμπληρωματική τον Φεβρουάριο του 2023. Επίσης, έχει ήδη ξεκινήσει εδώ και ημέρες πρόσθετη συμπληρωματική εκπαίδευση των αρμοδίων υπαλλήλων για τη διεκπεραίωση των σχετικών αιτήσεων.

Παρά ταύτα, τις τελευταίες ημέρες, παρατηρήθηκε το φαινόμενο της συγκέντρωσης αρκετών αιτήσεων ανά την Ελλάδα για παραγραφή οφειλών, πέραν της δεκαετίας, για τις οποίες δεν έχει ολοκληρωθεί η εξέταση.

Για να επιταχυνθούν οι σχετικές διαδικασίες, δρομολογήθηκαν μία σειρά από παρεμβάσεις.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε ανακοίνωσή του:


– Αποφασίστηκε να ολοκληρωθεί, πριν από το Πάσχα, η εκπαίδευση των αρμοδίων υπαλλήλων σε όλες τις τοπικές διευθύνσεις του ΕΦΚΑ και, παράλληλα, να επεκταθεί και στους προϊσταμένους των διευθύνσεων εσόδων.


– Μέσα στις επόμενες ημέρες, πρόκειται να σταλεί νέα οδηγία προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να αποστέλλουν, χωρίς καμία καθυστέρηση, τα σχετικά αιτήματα παραγραφής στο ΚΕΑΟ. Το ΚΕΑΟ, στη συνέχεια, θα αποστέλλει τη δική του επιβεβαίωση στις τοπικές διευθύνσεις, η οποία και θα επιλύει αυτόματα κάθε αμφιβολία των υπαλλήλων ως προς την υπαγωγή των αιτήσεων στις διατάξεις του νόμου περί παραγραφής.

– Ζητήθηκε από τον υπουργό να διαβιβαστεί στην ανάδοχο εταιρία αίτημα για επίσπευση παράδοσης του σχετικού λογισμικού, προκειμένου οι διαδικασίες να προχωρούν ακόμα ταχύτερα.

Πέραν του υπουργού στη σύσκεψη πήραν μέρος , ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, η Γενική Γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης, Παυλίνα Καρασιώτου, ο διοικητής του ΕΦΚΑ, Παναγιώτης Δουφεξής, ο αρμόδιος υποδιοικητής του ΕΦΚΑ, Νίκος Χουρδάκης, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΦΚΑ, Όμηρος Τσάπαλος και τα αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη του ΚΕΑΟ και του ΕΦΚΑ.

Μετά το τέλος της, ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε: «Οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται και, μάλιστα, χωρίς καθυστερήσεις. Δεν μπορεί να γίνεται ανεκτό να εμποδίζεται η εφαρμογή τους είτε από τη γραφειοκρατία είτε από την ευθυνοφοβία.


Γι’ αυτό, ζήτησα την άμεση υλοποίηση μίας σειράς παρεμβάσεων, με στόχο την επιτάχυνση της εξέτασης των αιτημάτων. Στόχος είναι η εικόνα να έχει βελτιωθεί σημαντικά εντός του επόμενου μήνα και οι πολίτες να λάβουν άμεσα την απάντηση που τους οφείλει ο ΕΦΚΑ».

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *