Πώς μπορείτε να καταθέσετε ηλεκτρονικά τις πινακίδες του αυτοκινήτου σας

Όσοι θέλουν να θέσουν το όχημά τους σε ακινησία, μπορούν ηλεκτρονικά πλέον και όχι με τον παλαιό τρόπο της κατάθεσης των πινακίδων στην αρμόδια ΔΟΥ.


Η προθεσμία και για αυτή την διαδικασία, της ψηφιακής δηλαδή ακινησίας, λήγει κανονικά στις 31 Δεκεμβρίου 2021 και η κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας myCar της ΑΑΔΕ.

Όπως αναφέραμε πιο πάνω, δεν απαιτείται να παραδοθούν κάπου οι πινακίδες κυκλοφορίας. Αυτές θα μείνουν στο όχημα και θα δηλωθεί ο χώρος στάθμευσης που θα παραμείνει το αυτοκίνητο για όσο διάστημα βρίσκεται σε ακινησία. 

Πρέπει όμως σημειωθεί ότι όσοι εντοπιστούν μετά τη δήλωση ακινησίας να κυκλοφορούν τα οχήματά τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με βαριές πρόστιμα τα οποία σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν κατά πολύ την αξία του αυτοκινήτου.

Το αρχικό πρόστιμο είναι 10.000 ευρώ το οποίο αυξάνεται στα 30.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής ενώ ταυτόχρονα αφαιρείται για τρία χρόνια το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος.


Για τη ψηφιακή κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:


Θέλω να θέσω το όχημα μου σε ψηφιακή ακινησία. Τι πρέπει να κάνω;

Συνδέεστε στηνεφαρμογή  myCAR  της ΑΑΔΕ με  τους  κωδικούς 

Επιλέγετε ή καταχωρείτε τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος που επιθυμείτε να θέσετε σε ψηφιακή  ακινησία.

Καταχωρείτε τον  Τ.Κ.  της  περιοχής,  την  οδό  και  τον  αριθμό.


Δηλώνετε υπεύθυνα  το  χώρο  στάθμευσης,  ο  οποίος  πρέπει  να  είναι  ιδιόκτητος, ενοικιασμένος ή παραχωρημένος.

Υποβάλετε την αίτησή σας και εάν είστε μοναδικός ιδιοκτήτης το σύστημα σας δίνει αριθμό αίτησης και σας ενημερώνει ότι το όχημα έχει τεθείσε  ψηφιακή  ακινησία.  Στην  περίπτωση  που  υπάρχουν  συνιδιοκτήτες, ενημερώνονται για το αίτημα σας, το οποίο θα πρέπει να εγκρίνουν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. 

Μπορώ να θέσω όλα τα οχήματα μου σε ψηφιακή ακινησία;

Όχι,  η  ψηφιακή  ακινησία  επιτρέπεται  μόνο  για  Επιβατικά  Ι.Χ.  και  Δίκυκλα  Ι.Χ., η κατάσταση των οποίων είναι «σε κίνηση» και ο ιδιοκτήτης έχει την άδεια και τις πινακίδες κυκλοφορίας τους. 

Υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες θα πρέπει να πάω στη Δ.Ο.Υ να δηλώσω την ακινησία του οχήματος μου;

Η ακινησία δηλώνεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. στις εξής περιπτώσεις:

Κλοπής ή υπεξαίρεσης του οχήματος

Κυκλοφορίας του οχήματος στο εξωτερικό

Μεταβίβασης του οχήματος η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί

Κατάσχεσης του οχήματος από δημόσια αρχή με τα στοιχεία κυκλοφορίας αυτού

Αφαίρεσης των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος από δημόσια αρχή

Παράδοσης στις εγκαταστάσεις της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος (ΕΔΟΕ) με σκοπό την οριστική διαγραφή του με ανακύκλωση

Ολοσχερούς καταστροφής του οχήματος λόγω πυρκαγιάς ή άλλης αιτίας

Πλειστηριασμού του οχήματος

Αποξένωσηςτου  ιδιοκτήτη  ή  κατόχου  από  το  όχημα,  όπως  στην  περίπτωση περισυλλογής του από το Δήμο ως εγκαταλελειμμένου

Κάθε άλλη περίπτωση όπου ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος του οχήματος δεν έχει στην κατοχή του είτε το όχημα είτε τα στοιχεία κυκλοφορίας του (άδεια και πινακίδες).

Είμαι συνιδιοκτήτης οχήματος. Μπορώ να το θέσω σε ψηφιακή ακινησία;

Όχι. Θα πρέπει να είναι σύμφωνοι όλοι οι συνιδιοκτήτες όταν πρόκειται να τεθεί το όχημα σε ψηφιακή ακινησία. Οι συνιδιοκτήτες ενημερώνονται μέσω της προσωποποιημένης πληροφόρησης ή με e-mail εφόσον έχει δηλωθεί, και εφόσον συμφωνούν πρέπει να εγκρίνουν το αίτημα. 

Εάν κατά τη διάρκεια ελέγχου, διαπιστωθεί από τα αρμόδια όργανα ότι το όχημα κυκλοφορείή είναι σταθμευμένο σε δημόσιο χώρο και φέρει  πινακίδες, ενώ βρίσκεται σε ψηφιακή ακινησία, τι επιπτώσεις έχω;

Στην  περίπτωση  αυτή  αίρεται  η  ακινησία,  επιβάλλεται  πληρωμή  των  Τελών Κυκλοφορίας  και το πρόστιμο  εκπρόθεσμης  πληρωμής τους, καθώς και  διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλεται  διοικητικό πρόστιμο 30.000 ευρώ και αφαιρείται το δίπλωμα  οδήγησης του ιδιοκτήτη/κάτοχο.

Γράψτε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *